Mezinárodní den jazzu uctíme připomínkou špičkového jazzu od Tří lvů i s věhlasným americkým bubeníkem

Především z iniciativy velikána hudby Herbieho Hancocka byl poslední dubnový den oficiálně vyhlášen jako Mezinárodní den jazzu. 

A tento jazzovým svátek uctíme vpravdě prvotřídním jazzem ze  studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice v podobě vystoupení mezinárodně složeného Quartetu Ondřeje Štveráčka, vynikajícího tenorsaxofonisty.

Český John Coltrane, jak se v jazzových kruzích Ondřeji přezdívá, už si vytvořil patřičný respekt nejenom jako člen Rozhlasového big bandu Gustava Broma, ale také je vyhledávaný spoluhráč plejády es domácího i evropského jazzu. Rodáka ze severočeského Mostu, v současnosti Jihočecha doplňuje ve skvělé formaci basista Tomáš Baroš, slovenský pianista  Klaudius Kováč a znamenitý černošský bubeník Gene Jackson, který devět let hrát s legendárním se zmiňovaným Herbiem Hancockem, ale spolupracoval také  s rockovým písničkářem Elvisem Costellem,  slavným jihoafrickým  trumpetistou Hugh Masekelou nebo soulovou zpěvačkou Dianne Reeves.

„Gene je nejenom jeden z nejlepších jazzových bubeníků na světě, ale také výborný člověk a kamarád“, řekl o Genu Jacksonovi Ondřej Štveráček, jehož kvartet  natočil před šesti roky jazzovou posluchačskou veřejností příznivě přijaté album Sketches - a jeho hudební materiál – včetně několika oblíbených standardů - byl základem i pro vystoupení u Tří lvů v říjnu v roce 2017, v jehož pořadatelství se spojil Český rozhlas České Budějovice s Jihočeským jazzovým festivalem v rámci cyklu Jazz u Tří lvů. 

Výňatky z toho koncertu jsme pro vás nachystal včetně úpravy evergreenu Franka Loessera I've Never Been in Love Before, Nikdy předtím jsem nebyl zamilovaný, z muzikálu Guys and Dolls (u nás Frajeři a saze).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio