Města a obce začaly s ořezy stromů. Měli by je dělat jen odborníci, za nesprávné zásahy hrozí pokuta

2. březen 2023 09:44

V korunách stromů ve městech se teď pohybují lidé s motorovými pilami. Provádějí ořezy, které jsou důležité nejen pro udržení zdravotního stavu dřevin. Ošetřovat stromy by ale měli jen odborníci, za nesprávné zásahy hrozí městům pokuta.

Odstraňování suchých větví z koruny lípy nedaleko vlakové zastávky v Písku sleduje vedoucí správy zeleně městských služeb Tomáš Gareis. „Pracovníci odřezávají suché a víceméně zalámané větve. Je to samozřejmě důležité z hlediska bezpečnosti, protože stromy na veřejných prostranstvích musí být zajištěny tak, aby nezpůsobily žádnou škodu ani újmu na zdraví,“ popisuje.

Některé řezy a další ošetření stromů musí provést arboristi. „U některých dřevin, které to umožňují, se může dělat i takzvaný sesazovací řez, to znamená, že snižujeme výšku stromu. Pak se také dělá obvodová redukce stromů,“ upřesňuje vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.

Čtěte také

Někdy se města nevyhnou ani kácení. „Samozřejmě se stává, že při těchto zdravotních a bezpečnostních řezech zjistíme, že strom je skutečně narušen. Pak místo řezu následuje pokácení, což nelibě nesou někteří občané, protože oni ten zdravotní stav posuzují jenom podle pařezů,“ říká Miloslav Šatra.

Město Písek podle něj ošetřuje až sto stromů ročně, z toho pokácí zhruba deset procent. „Na stejném místě, nebo v těsné blízkosti jsou ale vždycky vysazeny stromy nové,“ dodává.

Ořezy stromů by měli vždy dělat odborníci. „Je špatné, pokud si obce tyto práce provádí samy, protože zásahy jsou pak neodborné a snižuje se dlouhověkost stromů. Ten strom chřadne, nebo je téměř zničen,“ připomíná Miloslav Šatra. Za neodborný zásah můžou obce zaplatit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Spustit audio

Související