Stovky stromů vysadí silničáři podél jihočeských cest. Je to náhrada za ty, které museli pokácet

11. listopad 2021 11:48

Silničáři na jihu Čech začínají připravovat cesty na zimu, například kolem nich instalují sněžné tyče. Protože jim počasí přeje, pokračují ale i ve výsadbě stromů. Těch by chtěli kolem jihočeských silnic vysadit alespoň tolik, kolik pokáceli.

Mladý stromek k výsadbě připravuje sadařka Správy a údržby silnic Miroslava Kadeřábková. „Musí se připravit koruna a musí se trošku sestříhat, aby to nevyhánělo do koruny a aby to zakořenilo. Strom musí napřed pořádně zakořenit a nevyhánět do větviček,“ vysvětluje, zatímco její kolegové připravují u cesty jámu, do které stromek vysadí.

Nové stromky teď silničáři sázejí kolem silnice z kláštera ke zřícenině hradu Landštejn na Jindřichohradecku. „V této aleji dosazujeme stromky, protože jsou tady topoly převážně ve velmi špatném stavu. Jsme domluveni s městem Nová Bystřice, že děláme takovou obnovu, stromky v nejhorším stavu pokácíme a za ně vysazujeme náhradní,“ říká cestmistr Jan Brožko.

Čtěte také

I ve zbytku kraje silničáři většinou novými stromky nahrazují dřeviny, které museli pokácet. „Největší podíl kácení v letošním roce představovaly likvidace stromů poškozených po bouřkách. V ostatních případech se jedná o kácení odumřelých suchých stromů,“ uvádí ředitelka jihočeské Správy a údržby silnic Andrea Jankovcová.

V celém Jihočeském kraji letos museli silničáři pokácet 840 stromů. K cestám nejčastěji vracejí javory, lípy nebo duby a také ovocné stromy jako švestky a ptačí třešně. „Snažíme se s městy domlouvat na tuto zeleň. Třeba ty křehké topoly moc nechceme, protože ty jsou ke komunikaci opravdu nevhodné,“ dodává Jan Brožko.

Nejvíc stromů museli silničáři na jihu Čech pokácet na Táborsku a Jindřichohradecku. V těchto regionech proto také bude výsadba největší. Jen na Jindřichohradecku se Správa a údržba silnic chystá vysadit na 200 stromů.

Spustit audio

Související