Přes 400 lidí už podepsalo petici proti kácení kaštanové aleje v centru Českých Velenic

24. červen 2020 11:56

České Velenice na Jindřichohradecku připravují obnovu sto let staré kaštanové aleje. Některé stromy jsou nemocné a zbývá jim několik posledních let života. Radnice už nechala zpracovat studii.

Podle ní se při obnově aleje, která vede od vlakového nádraží do centra města, počítá s plošným kácením stromů a výsadbou nových. Část obyvatel je ale proti, pod peticí se dosud sešlo přes 400 podpisů.

„Je tu celkem 340 stromů. Odborníci říkají, že 25 až 30 z nich je skutečně v takovém stavu, že se budou muset vyměnit, ale aby kvůli tomu padly všechny, považujeme v dnešní době klimatických změn za unáhlené,“ řekla členka petičního výboru Irena Ševčíková.

Ta také v Českých Velenicích svolala diskuzi odborníků, kteří pro město zpracovali studii, a jejich oponentů. Dendrolog Zdeněk Tesař na ní uvedl výsledky svého zkoumání. „V kritickém nebo nehodnotném stavu je asi dvacet procent stromů, střednědobou perspektivu má 34 procent a dlouhodobou 46 procent,“ uvedl.

I na základě jeho posudku by petenti chtěli, aby město kácelo jenom nemocné stromy a jejich místo vysazovalo nové.

To ale podle Pavla Bursíka z katedry architektury ČVUT není v případě kaštanové aleje v Českých Velenicích možné. „Ty stromy jsou vysázeny ve sponu, který je neuvěřitelně hustý, je to přibližně pět na pět metrů. To znamená, že když vykácíme strom a nasázíme nový do vzrostlé aleje, má minimální šanci se uplatnit,“ vysvětlil.

Kaštany v Českých Velenicích podle něj zároveň rostou ve zhutněné neúrodné půdě, ve které nemají dostatek vláhy ani vzduchu. I proto postupně odumírají. Studio City Upgrade proto navrhuje stromy pokácet, půdu vykopat a nahradit vhodnějším substrátem a do něj vysadit novou alej.

Čtěte také

Podle entomologa Jiřího Řehounka je ale při obnově aleje potřeba myslet i na další funkce stromů. Třeba to, že jsou útočištěm pro stále ubývající hmyz. „My jsme z krajiny odstranili tu jemnou mozaiku, staré stromy, a to i z lesů. Nelesní zeleň, to, co máme dnes v zámeckých parcích a městské zeleni, je vlastně posledním útočištěm lesních druhů hmyzu v krajině,“ připomněl.

I přesto, že má radnice už zpracovanou studii na obnovu parku, která počítá s kácením stromů minimálně v té třetině, ve které jsou v nejhorším zdravotním stavu, zastupitelé podle starosty Jaromíra Slívy dostanou na stůl i oponentní posudky, které zajistil petiční výbor.

„Asi na příštím zastupitelstvu budeme diskutovat o tom, co tady zaznělo. Přidáme informace, které jsme ještě v mezidobí získali, aby všichni zastupitelé měli nějakou ucelenou představu o tom, jak široký ten problém je. A budeme zjišťovat, jestli k tomu rozhodování potřebujeme ještě nějaké další informace,“ dodal.

O dalším postupu při obnově kaštanové aleje budou zastupitelé Českých Velenic jednat zřejmě v září. Podpisy proti kácení aleje bude petiční výbor sbírat ještě zhruba týden.

Spustit audio

Související