Zima se blíží. Jihočeští silničáři už mají ve skladech desetitisíce tun posypového materiálu

9. listopad 2021 14:55

Sklady posypového materiálu jihočeské Správy a údržby silnic jsou před zimou téměř plné. Podle silničářů zásoby vystačí a navíc se budou ještě během listopadu doplňovat. Materiál se podařilo nakoupit za letní ceny, které ale oproti loňskému roku stouply zhruba o 1,5 procenta.

„Na závodě v Českých Budějovicích máme momentálně čtyři tisíce tun soli. Tato zásoba nám vydrží pro spravovanou oblast na téměř celou zimu, pokud nebudou extrémní výkyvy,“ uvádí ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

V celém kraji jsou podle ní silničáři předzásobeni celkem 37 tisíci tun posypové soli a 55 tisíci tun inertního materiálu. Zaplněnost skladů už je tedy téměř stoprocentní.

Nově se bude Správa a údržba silnic Jihočeského kraje starat například o obchvat Strážkovic. „Také se kolem Českých Budějovic staví dálnice, přibyly různé bypassy, uzavřené části komunikací, staví se i jižní tangenta,“ dodává Andrea Jankovcová.

Čtěte také

Zhruba 38 tisíc tun soli má teď ve svých skladech také Ředitelství silnic a dálnic. Pro údržbu dálnice D3 z Mezna do Českých Budějovic slouží středisko v Chotovinách na Táborsku.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla bude navíc připravené jedno speciální pracoviště pro všechny případy. „Na zimní sezónu na dálnici D3 u Budějovic připracujeme speciální depot. V případě, že budeme očekávat podle hydrometeorologických předpovědí spad sněhu nebo prudký zlom počasí, budeme mít připraveny sypače, posypový materiál i řidiče,“ říká.

Údržba silnic na jihu Čech na přelomu loňského a letošního roku byla vzhledem k vydatné zimě poměrně náročná. Jihočeský kraj za ní zaplatil bezmála 250 milionů korun. Navzdory rostoucí ceně pohonných hmot silničáři odhadují, že náklady pro nadcházející zimní období budou podobné.

Spustit audio

Související