Měsíc zakryje planetu Uran. Těsně předtím je ideální chvíle pro pozorování oblohy, radí astronom

11. září 2022

Kdo se díval v září na noční oblohu, nejspíš si všiml, že 10. září nastal úplněk. Měsíc se navíc zdál poměrně velký, protože o tři dny dříve byl nejblíže Zemi, v takzvaném odzemí. V takový okamžik je Měsíc od Země vzdálen 364 514 kilometrů.

Do poslední čtvrti dojde Měsíc 17. září a do novu 25. září. Opak přízemí, tedy odzemí, kdy je Měsíc od Země nejvzdálenější, nastane 19. září. „Vzdálenost bude 404 518 kilometrů. Kdo tedy umí rychle počítat, už ví, že rozdíl mezi přízemím a odzemím činí 40 004 kilometrů,“ dodává jihočeský astronom Miloš Tichý.

V září navíc podle něj Měsíc připraví jedno zajímavé setkání. „Měsíc se stejně jako planety pohybuje poblíž ekliptiky, to je zdánlivá dráha Slunce po obloze. A občas se stane, že Měsíc a planeta se potkají tak, že se zakryjí. Samozřejmě se nesrazí, protože jsou daleko od sebe, ale na obloze se nám promítají do podobného místa,“ vysvětluje.

Takový úkaz nastane 14. září večer, kdy Měsíc zakryje planetu Uran. „Uran je na hranici viditelnosti pouhým okem a právě tento den je k pozorování optimální. To zatmění nastane kolem 23. hodiny, takže předtím si můžete vedle Měsíce všimnout malého kolečka, to bude planeta Uran. Je dobré vzít si malý dalekohled, případně nějaký lepší lovecký,“ radí Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související