Měl neobyčejné charisma, vzpomíná na Michaila Gorbačova Jana Klusáková, která tlumočila jeho setkání s Václavem Havlem

31. srpen 2022

Po těžké nemoci zemřel 30. srpna 2022 první prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov. Bylo mu 91 let. Svými reformami se v druhé polovině 80. let minulého století zasloužil o pád železné opony a rozpad východního bloku.

Vzpomínají na něj politici po celém světě, ale osobní vzpomínku má i rozhlasová moderátorka, jinak také rusistka a překladatelka Jana Klusáková, rodačka z Písku.

V roce 1990, mimochodem ve stejném roce, kdy Gorbačov získal Nobelovu cenu míru, tlumočila Jana Klusáková jeho setkání s Václavem Havlem, prvním porevolučním prezidentem Československa. Michaila Gorbačova vykresluje jako přesvědčeného komunistu, zároveň ale jako reformátora přístupného dialogu.

„Byl to kultivovaný člověk a měl neobyčejné charisma. Jak jsem tak seděla proti němu u toho stolu, byl to pro mě obrovský zážitek. On ty lidi kolem sebe přikryl takovou clonou sympatie,“ popisuje.

Na začátku setkání přitom podle ní nevládla vstřícná atmosféra. „Pan Gorbačov byl zřejmě vyškolen, že Havel je milionářský synek a nepřítel Sovětského svazu. Oni si ale během té debaty, která původně měla být třičtvrtěhodinová, nakonec trvala hodinu a půl, padli navzájem do oka. Byli si sympatičtí a hezky si povídali. A ten rozhovor tekl skrze mě. No, to byl fakt fantastický zážitek,“ líčí.

Během rozhovoru se mluvilo také o odchodu sovětských vojsk z Československa. „Proto mě vždycky mrzí a považuji za nespravedlnost, když se říká, že je to všechno zásluha Michaela Kocába. Ten byl jenom jeden z vršku ledovce. To se upeklo tam, podílel se na tom také diplomat Jaroslav Šedivý, to bylo všechno jaksi jinak. Ale tak to bývá,“ dodává Jana Klusáková.

Spustit audio

Související