Máte doma dva poslední banány? Co takhle dát si banánový chlebíček
V Kuchařské čarování se zaměříme na přípravu ryb, ale Petr Stupka přidá i zajímavou a především užitečnou dobrotu, banánový chlebíček.
„V hlavní roli dnešního čarování budou ryby, především slanec, neboli herinek, sleď nebo matjes chcete-li,“ uvádí Petr Stupka další díl svého seriálu.
Slaneček býval na stolech běžný, dnes už jej tak často nevídáme, ale jsou recepty, které byť byly původně určené ke zpracování v souvislosti s touto rybou, dají se upravit i pro rybu jinou.
„Může jej nahradit rybí filé, kousek kapříka či jiná ryba. Posledního herinka, kterého jsem si koupil, jsem pořídil ve Vodňanech,“ dodává Petr Stupka.
Tipy jak zpracovat mlíčí a filé na salát ze sledě si můžete poslechnout v první části Kuchařského čarování a to podle receptu Marie Janků-Sandtnerové a podle Jindřicha Vaňhy.
Ve druhé polovině Kuchařského čarování si nenechte ujít recept na banánový chlebíček.
Vždy když našinec řeší dilema, co s těmi dvěma posledními, už lehce přezrálými, banány, měl by si vzpomenout právě na banánový chlebíček. Stačí totiž vyšlehat vejce s cukrem a rozměklým máslem, pak přidat rozmačkané banány, trochu podmáslí a nakonec mouku s trochou jedlé sody pro nakypření. Zaděláno je dřív než se stačí předehřát trouba. Navíc podle vaší chuti můžete chlebíček ještě doladit čokoládou, ořechy či sušeným ovocem.
Postup:
- 2 – 3 banány (450 g),
- 200 g polohrubé mouky,
- 100 g přírodního cukru,
- 70 g másla,
- 2 vejce,
- 50 ml podmáslí (nebo mléka s trochou citronové šťávy),
- menší lžička jedlé sody, špetka soli.
Kouskem másla vytřete a hrstkou mouky vysypejte formu a zapněte troubu na 170 stupňů. V míse šlehejte vejce s cukrem a trochou soli do pěny, poté přidejte rozměklé máslo a nakonec rozmačkané banány s půl deci podmáslí (nebo mléka s citronovou šťávou). Vzniklou směs pak promíchejte s prosátou moukou, do které rozmíchejte jedlou sodu. Řídké těsto nalijte do formy a pečte v mírném teple 160 – 170 stupňů 45 – 50 minut.
Velmi rád přidávám do tohoto chlebíčku mletý kardamon a trochu koření pěti vůní. Naposledy jsem ho přivoněl vanilkou a mletou skořicí. Pokud chcete použít celozrnnou mouku, například špaldovou, přidejte o půl deci více mléka či zákysu.
Bezlepkovou variantu připravíte snadno z pohankové, kukuřičné nebo rýžové mouky. V tom případě přidejte do těsta balíček pudinkového prášku nebo 40 g bramborového škrobu.
Celý pořad si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.