Maryša je chlap a nejvíc kamarádí s černoškou. Nová inscenace Jihočeského divadla mění pohled na klasické dílo

23. srpen 2021

Diváci sedí kolem ohně, poslouchají známé písničky a náhle se před nimi začne odvíjet dávný příběh o dívce, která ze zoufalství otrávila svého manžela. Malé divadlo, soubor Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, připravilo nový letní projekt, který vychází z dramatu bratří Mrštíků Maryša.

Představení má název Maryša: Příběh vraha. Divadelníci příběh částečně posunuli do dnešní doby. Jinakost v tradiční vesnici se v něm ale pořád neodpouští.

„Rozhodli jsme se, že jako letní projekt zkusíme zase po letech vzít něco, co už někdo napsal před námi. Jsme ale zvyklí pracovat autorsky, takže jsme to těm Mrštíků nedokázali trošku nepřepisovat. Naše Maryša se neodehrává mezi hezkými venkovskými staveními, ale na louce u táboráku, který plápolá ve staré litinové vaně, a kolem je takové ležení plné postav z toho starého dramatu,“ nastiňuje režisér Janek Lesák.

„Je to jako navštívit kus kultury, která ještě na nějakém zapadlém místě pořád přežívá. I když jsme děj posunuli do dneška, postavy pořád mluví starým mrštíkovským jazykem a řeší vlastně stejné problémy jako kdysi, jen v trochu v jiném hávu a možná trošku jinak,“ dodává.

Čtěte také

Maryša v původním dramatu je dívka nucená do svatby. Nová inscenace Jihočeského divadla situaci mění. „Naše Maryša je prostě chlap a má to trošku složitější. Také nemá Francka jako hezkého vojína, ale má tam černošku, čímž vznikají jiné problémy na té vesnici. Scénář v podstatě může zůstávat stejný, ale už jen tím obsazením dostává jiné významy,“ popisuje režisér.

Netradiční je i místo, kde se představení hraje. „Rozhodli jsme se, že tomu dáme ještě větší sekec tím, že to prostě vyhodíme z divadla a diváci si za inscenací budou muset udělat výlet,“ říká Janek Lesák. Hraje se tak u Malého jezu v Českých Budějovicích, na statku v Kvítkovicích nebo v parku v Blatné.

K ohni na představení Maryša: Příběh vraha se můžete přenést prostřednictvím kulturního magazínu Kavárna. Dále pořad představuje plán na proměnu opuštěného zámečku ve Vimperku v kulturní centrum a audioknihu Pravomil aneb Ohlušující promlčení Petra Stančíka.

Spustit audio

Související