Martina Adlerová: Luxor

9. leden 2024

Možná zní tohle slovo někomu jen jako jiný název pro vysavač, ale pro nás je vrcholem sezóny. A zemí zaslíbenou v jednom. Tak jako muslimové musejí alespoň jednou v životě doputovat do Mekky, my musíme alespoň jednou ročně navštívit Luxor, palác knih v hlavním městě.  Žádné jiné knihkupectví se nepočítá.

Naposledy jsme tam s dcerami strávily šest hodin. Bez přestávky.

Příbuzní a známí nechápou, proč nenavštívíme aspoň Hradčany nebo Karlův most. Anebo zoologickou, když už tedy musíme do té Prahy.

Ale my to prostě máme takhle. Je to jako každoroční splněný sen, návštěva u babičky a honba za pokladem v jednom. Možná jsou luxorské prodavačky dokonale vycvičené agentky na vyvolávání pozitivních emocí, nebo tam přimíchávají do kafe nějaké hormony štěstí.

Luxor je každopádně brána do jiného světa a vůbec bych se nedivila, kdyby to byla základna pro setkávání pohádkových postav.

Nebo místo pro realizaci kontaktů s mimozemskými bytostmi.

Takový azyl pro zapomenuté nebo nepochopené tvory.

Meeting point.

A víte, co je na tom nejlepší?

Že tam můžou psi.

Ne že bych chtěla brát s sebou naši smečku. To by bylo jako vpustit šelmu do drůbežárny, anebo si mezi regály zahrát na babu s rozdrážděným divokým prasetem.

Ale viděla jsem tam několik distingovaných jorkšírských teriérů, a jednoho přísně se tvářícího pudlíka. A všichni působili velice sečtělým dojmem. To by se jinde stát nemohlo.

Luxor je prostě nejvíc!

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.