Malý kurník a nuda může vést ke kanibalismu slepic

10. březen 2022

Kanibalismus patří k častým zlozvykům u slepic. Doporučují se speciální brýle, které se upevňují na zobáku, kde jsou i dýchací otvory. Posluchačka z Dolního Třebonína je koupila, ale nepodařilo se jí je nandat, jen poškodila slepicím zobák.

„Problém je, že brýle se vyrábí univerzální. Každá slepice má ale jinak velký nosní otvor, takže ne každé můžou drůbeži sedět,“ vysvětluje veterinářka Lucie Míková. Radí zkusit krmnou směs s minerálními látkami, vitamíny a rybí moučkou, která obsahuje velké množství bílkovin.

Toho, aby slepice přestaly okusovat ostatní, může chovatel podle ní docílit i zvětšením kurníku a výběhu. Často jde o psychický problém. Slepice se podle Lucie Míkové prostě můžou jen nudit.

Někdy proti slepičímu kanibalismu pomůže jen to, že jim mrkev nebo řepu chovatel rozkrojí, aby se slepice zabavily vykusováním. Možná se v budoucnu budou vyrábět hračky i pro drůbež, stejně jako pro psy, kočky nebo papoušky...

Poslechněte si veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata a dozvíte se také to, co dělat, když slepice požírají vlastní vejce, když se samice králíka nechce ramlovat, a kdy se může poprvé připustit fenka. Větší prostor dostane i povídání o chybách při chovu plazů.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související