Mají být miliony z hazardu jen pro obce, kde stojí kasina? Ministerstvo uvažuje o změně

31. leden 2017

Peníze z hracích automatů, kasin a legálního hazardu vůbec přitahují nejen hráče a majitele hracích center, ale i státní a obecní kasy. Ve formě daní a odvodů do nich putují ročně nezanedbatelné částky, které nejednu malou obec drží nad vodou.

Platí to například o obci Přísečná se 190 obyvateli. Té z heren na jejím katastru plyne každý rok 12 tisíc korun na hlavu. „Postavili jsme nový obecní úřad bez dotací, multifunkční hřiště, na které jsme měli částečně dotaci, zrekonstruovali jsme veřejné osvětlení, postupně opravujeme vodovodní řad,“ vyjmenovává starostka Růžena Podskalská.

Teď si díky penězům naspořeným z tohoto zdroje a dotaci může Přísečná dovolit třeba čističku odpadních vod a kanalizaci za 23 milionů. „Sice, jak se říká, jsou to čertovy peníze, ale nám to opravdu přineslo tu výhodu, že si nemusíme brát úvěr,“ dodává starostka.

Obce, na jejichž území jsou povoleny technické hrací přístroje, v současné době získávají z každého takto povoleného přístroje určitou finanční částku, která už není dále přerozdělována mezi ostatní obce v republice. Jiná situace je u dalších her, jako jsou například loterie, kurzové sázky nebo živé hry v kasinech, kde se daň z hazardu mezi všechny obce v republice přerozděluje.

„Některé obce tak podporou technických her dosahují výnosu až 200 tisíc korun na obyvatele, ačkoli průměrný výnos sdílených daní, včetně daní z hazardu, za celou Českou republiku je kolem 12,3 tisíc na obyvatele. Je tedy zřejmé, že se jedná o značnou disproporci oproti ostatním obcím,“ říká Jakub Vintrlík z oddělení vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí.

Zároveň naznačuje, že po volbách za tři čtvrtě roku se může situace změnit. „Ministerstvo financí uvažuje o tom, že by se uvedená anomálie napravila, a to tím, že objem výnosů daně z hazardu technických her bude přerozdělován mezi obce tak jako u ostatních hazardních her. Tím by se omezily nadprůměrné výnosy obcí masivně podporujících hazard a zároveň by posílily daňové příjmy ostatních obcí,“ dodává Jakub Vintrlík.

Dolní Dvořiště získalo v loňském roce z hazardu asi 60 milionů. „Bez těch peněz bychom byli pěkně nahraní,“ říká starostka Helena Panská. „V minulosti jsme z nich zrekonstruovali celou školu a školku a vystavěli nejen chodníky a parkoviště, ale i silnice v řádech kilometrů. Nemáme žádné úvěry,“ dodává.

Hrací automat

Peníze jsou potřeba i na ochranu obyvatel. „Dřív jsme tu mívali oddělení státní policie, pak cizineckou policii, ale ta bohužel skončila působnost. Od té doby jsme se potýkali s kriminalitou a prostitucí a museli jsme, abychom zajistili bezpečnost občanů, uzavřít smlouvu s bezpečnostní agenturou, která je rovněž placená z těchto peněz,“ připomíná Helena Panská.

O tom, zda Dolní Dvořiště nebo Vyšší Brod přijdou o své vysoké příjmy z kasin a stát tyto peníze přerozdělí jiným, rozhodne nová vláda po říjnových volbách. Zatím je všechno podle ministerstva financí jenom ve fázi úvah.

Ve zvláštní situaci ovšem budou města a obce, které odsouhlasily vyhlášky zapovídající hazard ve svém katastru. Například v Českém Krumlově vykázali zastupitelé hrací automaty a podstatnou část hazardních her ven z města. Pro tento zákaz se vyslovila většina zastupitelů s tím, že peníze pocházející velmi často z peněženek nešťastníků, kteří jsou schopni prosázet celé rodinné jmění, prostě město nechce. Pokud se ale chystané přerozdělení povede zavést, dostanou pravděpodobně tyto peníze, ať chtějí nebo ne.

Spustit audio