Madeta měla kvůli zavřeným restauracím menší odbyt, snížila proto výkupní cenu mléka

19. květen 2020 11:57

Jihočeská Madeta snížila kvůli menšímu odbytu během pandemie výkupní cenu mléka. Producenti dostávají od dubna o padesát haléřů za litr méně, což je podle nich pod hranicí výrobních nákladů. Zemědělci i Madeta budou proto žádat stát o kompenzace.

„Nevyráběly se velkoobjemové sýry, je to asi 26 procent našich tržeb. A jsou tu zvýšené dovozy ze zahraničí, kde také neuplatní na trhu dotované mléko a sem ho vezou, takže se více sušilo, a sušené mléko je ekonomický propadák,“ okomentoval propad výkupních cen mléka generální ředitel Madety Milan Teplý.

Madeta zatím vyčíslila ztráty na 80 milionů korun. Částečně by je měl podniku kompenzovat stát.  „Dostali jsme příslib pomoci od státu, protože sušené mléko se dá skladovat ve státních hmotných rezervách, takže snad to vykoupí stát, nebo to bude skladovat,“ dodal Milan Teplý.

Čtěte také

Mlékárenské a hospodářské družstvo Jih, které Madetě dodává šedesát procent mléka, přišlo kvůli snížení výkupní ceny o devět milionů korun.

„Stát by měl zpracovatelům pomoci tohle období přestát a uhradit nám nějaké peníze do finančního toku, protože nákladová cena mléka je v podstatě devět korun a jsme pod ní,“ připomněl předseda družstva Karel Bednář.

Podle ředitele Madety Milana Teplého by se výkupní cena mléka dál snižovat neměla. „Jak jen to bude trochu možné v závislosti na trhu, měli bychom se vracet zespodu k devíti korunám, jako to bylo, my jsme to drželi od počátku roku,“ doplnil.

Vedení podniku odhaduje, že by se výkupní cena mléka měla vrátit na původní výši v srpnu nebo v září.

Spustit audio

Související