Literární matiné 31. 8. 2008

31. srpen 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Thomas Bernhard: Obrys jednoho života
Pět autobiograficky laděných povídek oslavovaného i zavrhovaného rakouského prozaika a dramatika, který se v životě musel vyrovnat s mnoha problémy: od nemanželského původu až po těžkou nemoc.






Thomas Bernhard: Obrys jednoho života

David Holloway: Stalin a bomba
Americký politolog popisuje v této knize okolnosti spojené s vývojem sovětské jaderné bomby. Autor čerpal z odtajněných sovětských archivů i vzpomínek pamětníků.






David Holloway: Stalin a bomba

NÁŠ HOST:

Vladimír Beneš hovoří o knihách, které nejsou pro každého. Proč a pro koho dnes vydávat bibliofilie, jaká je výtvarná podoba a obsah krásných knih?

RECENZE Karly Ladwigové:

František Hobizal: Budějovická trilogie

Sympatický svazek, vydaný před nedávnem Karmelitánským nakladatelstvím v edici Beletrie, představuje knihu katolického kněze F.Hobizala. Známá a oblíbená osobnost jihočeského regionu potěšila mnohé svým vyprávěním a humorem i v dalších publikacích z téhož nakladatelství. Láska k rodnému kraji dala např. vznik jeho Šumavské trilogii a se svými čtenáři se podělil také o dojmy ze Svaté země nebo je pobavil drobností Humor v církvi povolen. P. Hobizal působil naposled v jihočeském Bavorově a opustil nás v osmašedesáti letech (roku 2001).
Bylo mu přes třicet let, když v polovině šedesátých let napsal své vzpomínky, shrnuté v Budějovické trilogii. Ruku mu vedla láska k rodnému městu ve třech podobách. "Volání budějovických zvonů" jsou krátké textové pasáže, v nichž vzpomíná na své dětství v průběhu jednoho roku, v jehož popředí jsou církevní slavnosti, jak se měsíc po měsíci odvíjejí. Dovídáme se o chlapeckých radostech i starostech prožívaných spolu s kamarády - ministranty početných městských kostelů. Ožívají tu Budějovice na přelomu 30. a 40. let, s Tříkrálovým jarmarkem a lidovými zvyky, s nejkrásnějšími jesličkami, poutěmi, s troubením na Černé věži i draky v povětří. Nad tím vším hlaholí slavné budějovické zvony, počínaje katedrální Bumerinou a Martou až po Petra na klášterní Bílé věži a sanktusník. - Od nich se přeneseme rovnou do "Budějovických nálad", obrazů města jednoho dne - od ranního kuropění až do půlnoci; každou hodinu se v něm něco mění a vystupuje do popředí. Genius loci uchvacuje chlapce už od chvíle probuzení, ve vůni chrámů, v podloubí v horkém odpoledni, na nádraží, kde ho volají dálky; s láskou oslovuje řeku Malši i Vltavu s někdejším bělidlem na přilehlých lukách ... Láká ho pohled z Černé věže do dálky i blízkého okolí z ptačí perspektivy a je inspirován večerní náladou ve městě, podívanou v Jihočeském divadle i lidmi v kavárnách, vinárnách a hostincích. - Tragické události na konci války jsou tématem třetího okruhu knihy - "Bomby na Budějovice". Opouští v něm předešlou poetiku a v epickém líčení ožívají dny náletů na město a vystěhování rodiny bez otce na venkov. Na to navazuje vyprávění o květnové "Revoluci" viděné z venkovského útočiště a posléze návrat do osvobozeného domova.
Hobizalovo cenné svědectví, tlumočené s dětsky dojemnou upřímností, doplňují fotografie starých Budějovic, z nichž rozbombardované partie města jsou dnes už dokumentem antikvární hodnoty. Stručný slovníček převážně církevních výrazů v závěru usnadňuje čtenáři orientaci v textu.
Do milé knížky "autora víc než pravdomluvného" nás v úvodu zasvětí spisovatel Věroslav Mertl. Budeme z ní mít radost - je napsána pěkným jazykem a horoucím srdcem, jímž také s velkou pravděpodobností pohne, a nejen u lokálních patriotů.

František Hobizal: Budějovická trilogie

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Josef Schwarz - Červinka (celkem 54 odpovědí: správně 49, chybně 5).

Výherci čtvrtletního předplatného Týdeníku Rozhlas: Dr. Ivo Puffer, Zdeňka Jirušová, Marie Kouklová, Vladimír Dvořák, Jana Sobolíková, Marcela Sekáčová.

Nová otázka: Hádanka připomene významného českého zoologa, který by se 26. srpna dožil 80 let. Bohužel, zemřel před dvěma roky. Nám Jihočechům chybí dvojnásob, protože vychovával nové odborníky na Jihočeské univerzitě. Je známý také jako dlouholetý ředitel pražské ZOO a autor či spoluautor více než tří desítek knih. Na svou asi nejznámější knihu Chováme se jako zvířata? navázal v roce 2005 velkou prací Etologie s podtitulem Biologie chování zvířat. V archivu máme uchováno, co o ní tehdy řekl, takže vám můžeme napovědět i zvukovou ukázkou jeho hlasu.

Poznali jste, který autor hovořil o své knize? Napište nám jeho jméno do pátku 5. září 2008.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio