Literární matiné 30. 11. 2008

30. listopad 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Pavel Šrut: Lichožrouti
Roztomilá kniha básníka a prozaika Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové nás zavede do tajuplného světa, který okouzlí a potěší malé i velké čtenáře.






Pavel Šrut: Lichožrouti

Robert Louis Stevenson: Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda
Klasický příběh uvádí do světa novou edici Netopýr, která chce přinášet to nejčtivější z české i světové literatury.





Robert Louis Stevenson: Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Jan Šmíd, zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii, který představuje svou novou knihu Obrázky z Provence podruhé.

Jan Šmíd: Obrázky z Provence podruhé

RECENZE Terezy Charvátové:

Philip Roth: Sabbathovo divadlo

Divadlo v názvu Rothova románu oceněného americkou National Book Award je divadlem mnoha významů. Je to divadlo, které kdysi Micky Sabath, hlavní postava románu, hrával na ulicích New Yorku, ale je to i divadlo, které den za dnem hraje svému okolí, divadlo, u kterého občas netuší, kde končí jeho hra a kde začínají jeho opravdové city, divadlo, které hraje každý z nás.
Micky Sabbath je Žid, herec a režisér, stárnoucí chlap posedlý sexem, skandální figurka na okraji společnosti. Sabbathovo divadlo je kniha o starém praseti - o ztělesnění archetypu, který jsme z naší kultury téměř vytlačili.
Knihu sice napsal Roth už v roce 1995, u nás vychází ale až nyní, a to ve skvělém překladu Jiřího Hanuše, který zachovává jak košatost Rothova jazyka, tak i jeho vulgaritu a syrovost.
Roth v Sabbathově divadle úročí léta intenzivního psaní. Píše s gigantickým rozmachem, výjimečnou tvůrčí silou a autorskou sebejistotou. S požitkem se pitvá v líčení perverzních historek starého prasáka, ve vyprávění jednoho banálního života i v jeho absurdních samomluvách. Je to román o stárnutí a zároveň dionýském způsobu života, který se jeví na přelomu tisíciletí jako společnosti nebezpečný, iracionální, antifeministický, oplzlý, zkrátka otřesný - způsob života, který nezapadá do divadla hraného kultivovanou společností naší doby. Není divu, že si Philip Roth vysloužil nálepku politicky nekorektního autora.
Ale podstatné je to, že se mu v Sabbathově divadle podařilo zobrazit základní lidský archetyp plodnosti a živočišné touhy žít. Už jen číst o něm je životadárné. Popisy nezvladatelných vášní Mickeyho Sabatha líčení jeho neschopnost zemřít důstojně, nutí čtenáře smát se, žít jaksi plněji.
Rothův román je vskutku velký - je to mistrně propracované, gigantické dílo o stárnoucím člověku a jeho puzení žít a hrát, o lehkosti starce, která je pro jeho okolí nesnesitelná, ale zároveň podmiňuje samotné lidské bytí. Je osvěžující setkat se v současné literatuře s drzostí a velikostí, s jakou se Roth staví soudobým společenským tendencím.

Philip Roth: Sabbathovo divadlo

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Alois Jirásek: Filozofská historie (správných odpovědí: 84, chybně: 1)

Výherci: M. Beránková, K. Brynda, I. Krýslová, B. Mrvíková, R. Novotná, B. Šenkeříková.

Nová otázka: Tentokrát vám chceme připomenout Karla Pecku, autora, který si to opravdu zaslouží. 6. prosince by se dožil 80 let, ale zemřel v roce 1997. Studoval v Českých Budějovicích, v roce 1949 byl z politických důvodů zatčen a strávil nějaký čas i v uranových dolech na Jáchymovsku. Propustili jej až v roce 1959. Publikoval v samizdatu: např. Motáky nezvěstnému nebo román Horečka. A vy budete určitě znát prózy tohoto autora inspirované Malou Stanou a jejími obyvateli, podle nichž vznikl i stejnojmenný povídkový film. Jak se tyto nerudovské prózy Karla Pecky jmenují?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio