Literární matiné 23. 8. 2009

23. srpen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Stieg Larsson: Dívka, která si hrála s ohněm
V druhém dílu napínavé trilogie Milénium se opět setkáme s geniální hackerkou Lisbeth Salanderovou, která se tentokrát ocitá v podezření ze závažných zločinů.






Stieg Larsson: Dívka, která si hrála s ohněm

William Shakespeare: Romeo a Julie, Hamlet
První díl nového vydání Shakespearových dramat v překladu Zdeňka Urbánka.







William Shakespeare: Romeo a Julie, Hamlet

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je českobudějovický básník Vít Erban, jehož okouzlila klasická forma haiku.

Vít Erban: Hora a obzor




RECENZE Davida Žáka:

Michael Chabon: Židovský policejní klub (přeložila Markéta a David Záleští, Odeon 2008)

Nakladatelství Odeon poslalo do českých literárních vod novou knihu Michaela Chabona nazvanou Židovský policejní klub. Román přeložili Markéta a David Záleští. Autor si v tomto románu vyzkoušel žánr americké drsné školy. Setkáme se s depresivním detektivem propadlým alkoholu, s jeho věrným parťákem, zloduchem, pro kterého můžeme najít jisté pochopení a to vše v prostředí oprýskaných hotelových pokojů, chladných policejních kanceláří a nočních zakouřených lokálů. Na první pohled tedy nic nového, s tím se přeci setkáme v každé z Chandlerových nebo Hammetových detektivek. Je tu však jedno ALE, které z Židovského policejního klubu dělá jedinečný a nezaměnitelný text. Autor totiž zasadil děj do alternativní přítomnosti. Tady Izrael v roce 1948 prohrál válku za nezávislost a Židé, kteří přežili nejen holocaust, ale i válku za svou zem, se nastěhovali do nehostinné krajiny na jihovýchodě Aljašky, kterou jim Spojené státy svěřily do dočasné správy.
Na začátku příběhu se setkáváme s detektivem Meyerem Lansmanem, který má rozehranou šachovou partii. Během hry však objeví mrtvolu feťáka, popraveného střelou do týla. Velice brzy přijde na to, že vražda souvisí i se smrtí detektivovy sestry. Když odhalí, co všechno za tím stojí, uvědomí si, že si vše musí nechat pro sebe. Rozuzlení případu je totiž spojeno s budoucností milionů Židů, kteří musejí opustit propůjčenou zem, vypršela již lhůta, po kterou ji dali Američané Židům k užívání. Tato dějinná alternativa není, jak by se zdálo vycucaná z prstu, stačilo málo a Izrael by skutečně válku prohrál, o Aljašce američtí politici opravdu uvažovali ve 40. letech jako o území, které by se mohlo stát útočištěm židovské populace. Autor tady nefabuluje tolik jako jeho předchůdci - Filip K. Dick, který v Muži z vysokého zámku nechává válku vyhrát hitlerovské Německo společně s Japonskem nebo Robert Harris v Otčině, což jsou dva stěžejní romány z žánru alternativní historie.
Chabonův román Židovský policejní klub se stal předlohou i pro filmové zpracování. Příští rok by měla přijít do kin jeho adaptace z dílny bratří Coenů, kteří zfilmovali i slavný román Cormacka McCartyho Tahle země není pro starý. Oba bratři jsou milovníky krvavých absurdních historek. Román je zaujal svým napínavým příběhem a mistrným popisem prostředí a situací. Autor líčí čekání na bod zlomu s pečlivostí novinového reportéra, můžeme mít tedy pocit, že nečteme o smyšlených událostech, ale o mrazivé izraelské přítomnosti.
Román Židovský policejní klub bude jistě vyhledávaný všemi milovníky napětí, dobré detektivky, alternativních příběhů a románu s prvky žurnalistiky. Zjistí pak, že reálná přítomnost Izraele v mnohém nezaostává za fiktivním příběhem.

Michael Chabon: Židovský policejní klub

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Knut Hamsun: Matka země. (77 správných odpovědí, 10 chybných nebo neúplných odpovědí)

Výherci: P. Janeš, R. Kotlárová, J. Máchová, T. Preňková, P. Strouhalová, B. Štindl.

Nová otázka: Snadná pro ty z vás, kteří jste jako já byli v létě na dovolené v Orlických horách, nebo kteří dobře znáte slavnou knihu Karla Poláčka Bylo nás pět. Určitě si vzpomenete na služku Kristýnu, po dětsky zvanou Rampepurda, která právě z Orlických hor pocházela. Víte, jak se jmenovalo její rodiště, které také ovlivnilo přezdívku Rampepurda? Ještě napovím, že stejné místo souvisí i se jménem vládce Orlických hor, jakéhosi tamního Krakonoše. Na odpověď máte i tentokrát čas do pátku 4. září 2009.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio