Literární matiné 21. 6. 2009

21. červen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Pelham Grenville Wodehouse: Dobrá práce, Jeevesi
Nedostižný komorník znovu v akci v prvním českém vydání románu oblíbeného anglického humoristy.








Pelham Grenville Wodehouse: Dobrá práce, Jeevesi

Jan Costin Wagner: Ledový měsíc
Detektivní román s děsivou zápletkou: proč musely zemřít oběti podivných vražd a proč musely vždycky přijít o život ve spánku?







00945376.jpeg

RECENZE Karly Ladwigové:

Winfried Georg Sebald: Austerlitz

Příběh podivínského samotáře Austerlitze se řadí k nejlepším dílům německého básníka, prozaika a esejisty Winfreda Georga Sebalda. Rodák z bavorského Allgäu působil v 60. letech minulého století jako lektor na Manchesterské univerzitě a v r. 1970 v Norwichi jako profesor evropské literatury a ředitel Britského centra literárního překladu. Vlastní tvorbu zahájil v r.1988 svazkem básní Podle přírody, ale patřičný ohlas si získal svými prózami Pocity. Závratě (1990), Saturnovy prstence (1995) a hlavně Vystěhovalci (1992), později zfilmovanými, jimiž vešel ve známost také u nás. Významné jsou jeho esejistické texty ve svazcích Domov plný úzkosti a další. Sebaldova životní dráha se předčasně uzavřela v r. 2001, kdy byla v Mnichově vydána jeho poslední kniha Austerlitz. Na našem trhu ji letos představilo ve zdařilém překladu Radovana Charváta nakladatelství Paseka.
Dílo spojující literární fikci s životopisnými a cestopisnými úvahami je provázeno Austerlitzovou vlastní fotodokumentací. Nejvíc ho fascinovala nádraží a na jednom z nich právě Sebalda poprvé upoutal fotografováním zrcadel v čekárně. Bylo to v Antwerpách, kde jako by chtěl zachytit cosi, co ho dovede na stopu, co se usilovně pokouší najít. Ve snaze přemoci vlastní osamění a vypovědět svůj příběh pozve Sebalda k sobě do Londýna na návštěvu. - Od té chvíle se čtenář vydá na cestu, tím zajímavější, že vede z Paříže také do Čech: do Prahy, Terezína a Mariánských Lázní. Dovídá se o smutném příběhu pětiletého chlapce, zachráněného před hrůzami války, ale trpícího psychózou vlastní neujasněné identity. Teprve romantická zákoutí později navštívené Prahy - Kampa, Seminářská zahrada, Šeříková ulice - a matčina dávná přítelkyně mu pomohou dobrat se částečné pravdy. Protože výpadky paměti znemožňují Austerlitzovo další pátrání po rodičích a dívce Marii, nezbývá než vydat se po stopách fotografií a zápisů pamětníků.
Sebaldova žánrově obtížně zařaditelná kniha je nepřetržitým sledem vyprávění, místy matoucího a jen sporadicky děleného interpunkcí. Čtenáři dá hlavně v jeho první třetině práci orientovat se a vejít do děje. Navíc se autor od vypravěče plně distancuje a tlumočí ho bez jakýchkoli komentářů. To vše ale bohatě vynahradí další sled událostí, plných skrytého napětí a kouzla záhady Austerlitzových pražských pobytů. Se svými drahými se neúnavný hledač setkává už ve zcela jiné rovině; není v jeho silách překlenout propast dávno zmizelého času lidí tehdejšího světa.
Románový příběh Jacquese Austerlitze bude požitkem spíš pro náročnějšího čtenáře, který se nespokojí s pouhým, byť dobře napsaným příběhem, ale bude v něm hledat látku k hlubšímu zamyšlení.

Winfried Georg Sebald: Austerlitz

TIP Z REGIONU:

Ivo Stehlík (editor): Stromy k nám hovoří. Víte, kdo psal nejkrásněji o stromech? Ivo Stehlík vybral nejhezčí citáty a doprovodil jimi snímky holandské fotografky Marguerite Sweers-Meijering.

Ivo Stehlík: Stromy k nám hovoří

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Román Vl. Neffa se jmenuje Třináctá komnata. (69 správných odpovědí, 3 chybné)

Výherci: M. Ješinová, H. Kozojedová, V. Piklová, T. Preňková, H. Prázdná, P. Wofek.

Nová otázka: Tentokrát bychom vám chtěli připomenout ženu, která byla sekretářkou Alfreda Nobela a v roce 1905 se stala vůbec první ženou v historii, jíž byla - bez protekce - udělena Nobelova cena za mír. Tato přesvědčená pacifistka se angažovala v rakouském i celosvětovém mírovém hnutí a není divu, že její nejznámější román se jmenuje Odzbrojte! Ještě životní data jako nápověda: narodila se v roce 1843 v Praze a 21. června roku 1914, tedy před 95 lety, zemřela ve Vídni. Jak se jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.