Literární matiné 18. 1. 2009

18. leden 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Pavel Juřík: Jihočeské dominium
Velká výpravná kniha o nejkrásnějších šlechtických sídlech našeho kraje a rodech, které je obývaly. Doplněno o rodokmeny šlechtických rodů a jmenný rejstřík.





Pavel Juřík: Jihočeské dominium

Haruki Murakami: Konec světa & Hard-boiled Wonderland
Překvapení pro čtenáře, kteří si oblíbili nejznámějšího současného japonského prozaika: tentokrát vychází jeho sci-fi.





Haruki Murakami: Konec světa & Hard-boiled Wonderland

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je tentokrát autorka dětských knih Alena Ježková, která představuje svůj pohádkový příběh Prahou kráčí lev.

Alena Ježková: Prahou kráčí lev





RECENZE Jaromíra Slomka:

Dušan Šlosar: Jaké hlavy, takový jazyk

Jméno jazykovědce Dušana Šlosara sice není veřejnosti známo tak, jako bývalo svého času známo známo třeba jméno Františka Trávníčka, rovněž profesora brněnské univerzity, přece však Šlosar díky své dlouholeté popularizační práci patří k těm známějším mezi českými lingvisty. Další dva univerzitní učitelé, o generaci mladší profesor Jiří Trávníček a docent Jiří Voráč, natočili a přepsali rozhovor s Dušanem Šlosarem, což je více než "výrazná brněnská osobnost", jak se píše na chlopni knihy Jaké hlavy, takový jazyk, záslužně vydané známým brněnským nakladatelstvím Host. Kdo má ve své knihovně Šlosarovy knížky o češtině nazvané Jazyčník, Tisíciletá a Otisky, se zájmem sáhne po tomto knižním interview. Konečně se o autorovi doví něco bližšího - o jeho dětství, mládí, studiích, o tom, jaké to bylo na brněnské filozofické fakultě v letech husákovské "normalizace", i o tom, jak to tam vypadalo po převratu.
Oba tazatelé patřili mezi Šlosarovy univerzitní posluchače; sami připomínají, že byli jeho "žáky", což je vzhledem k tomu, že "profesní dráha ani jednoho z nich se nevyvinula směrem k jazykovědě", slovo přece jen nepřiléhavé, přesnější by bylo říci, že byli jeho posluchači. Na brněnské filozofické fakultě byl prý Dušan Šlosar v osmdesátých letech obávaným učitelem "nesmlouvavých nároků a vysoké odborné poctivosti" a současně se "vyjevil jako sympatická a přátelská osobnost". Tedy se s ním loni desetkrát setkali - a pokaždé si dvě až tři hodiny nad diktafonem povídali. Pak se všichni tři viděli ještě dvakrát, text doplnili, zpřesnili, vybavili fotografiemi. A bylo hotovo.
Vždy bezpartijní Dušan Šlosar hovoří otevřeně, nevyhýbavě o všem, na co je tázán, o své práci v brněnské pobočce Ústavu pro jazyk český v padesátých letech, o své pedagogické činnosti na brněnské univerzitě od konce padesátých let do současnosti, o svém soukromí... Je v těch vzpomínkových pasážích rozházeno dost brněnských reálií, ne však tolik, aby překážely tomu, kdo je důvěrně nezná. Na konci knížky čeká na čtenáře milé překvapení: kapitola Jazyk. Tady je řeč o minulosti i přítomnosti češtiny, lingvista mimo jiné připomíná, že dnes k hlavním jazykovým nešvarům patří "nesvědomitá nepřesnost vyjadřování" - a uvádí příklady: "To jsou ty oblíbené obraty jako Zákony jsou, jaké jsou - které přece nic nekritizují, nebo Naše firma je o spolehlivosti - které nic nezaručují. Takových obratů je kolem spousta a neubývá jich, ale přibývá!"
Teď, kdy na sebe profesor Šlosar všechno pověděl, bude snad mít zase čas na češtinu. Psal o ní vždy fundovaně, ne však suchopárně, dovede být vtipný a poutavý. Budeme se těšit.

Dušan Šlosar: Jaké hlavy, takový jazyk

SOUTĚŽ:

Nová otázka: Tentokrát je hádanka lehká a snad i hezká, takto začíná jedna z nejslavnějších knih všech dob: "Když mi bylo šest let, viděl jsem jednou nádherný obrázek v knize o pralese, která se jmenovala Příběhy ze života. Na obrázku byl hroznýš, jak polyká šelmu." A to je všechno, která kniha takto začíná a kdo ji napsal?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.