Literární festival Šumava Litera obsadí na týden Vimperk. Letošním tématem je Pohraniční stráž

12. listopad 2021 14:35

Besedy, projekce i výstavy nabídne od pátku sedmý ročník literárního festivalu Šumava Litera. Letošní program umístili organizátoři kvůli koronavirovým omezením pouze do Vimperku. Na slavnostním galavečeru příští sobotu vyhlásí i cenu pro české a německé knihy.

„Tématem je Pohraniční stráž. Je to z pozice, jak ji pojala komunistická strana i jak ji vnímali lidé. Povedlo se nám do programu dát jak pohled pohraničníků z české strany, tak pohled z německé strany,“ představuje sedmý ročník festivalu Šumava Litera hlavní organizátor Tomáš Jiřička.

Pořadatelé zvolili toto téma i proto, že před sedmdesáti lety vyšel zákon o vzniku Pohraniční stráže. „Je to takové kontroverzní téma, ale patří prostě k životu na Šumavě. Možná to vyvolá nějaké diskuze, ale o tom festival je,“ dodává Václav Vácha, předseda spolku Šumava Litera.

Festivalový program odstartuje v pátek 12. listopadu beseda s Jaroslavem Rudišem o jeho nové knize. Během týdne pak zájemce čekají besedy, projekce i výstavy. Festival tradičně zakončí sobotní galavečer s přednáškovým maratonem, knižním trhem a vyhlášením cen Johana Steinbrenera.

Čtěte také

V soutěži je letos kvůli pandemii koronaviru méně publikací než v minulém ročníku. „Je opravdu znát ten covidový rok. Někteří posunuli vydání, některé projekty se úplně zastavily, někteří nakladatelé knihy cíleně stáhli s tím, že teď je vydávat nebudou,“ vysvětluje Václav Vácha.

Vítězné knihy vybírá porota složená z jihočeských spisovatelů a dalších odborníků. „Scházejí se knihy od velkých nakladatelů i těch nejmenších, kteří si je dělají vlastně jen pro sebe. Začínáme tím, že si říkáme, která kniha opravdu stojí za to. Třeba knihy mají i vodotisky a je na nich vidět, že jsou vyskládané z věcí, které někdo někde stáhnul, já hned dávám na stranu, protože mám pocit, že takhle se kniha dělat nedá,“ popisuje předseda poroty Jan Štifter.

Letošní novinkou je udělení ceny pro nejlepší knihu o Šumavě v německém jazyce. Další novinkou je také to, že organizátoři vymezili na mapě pojem Šumava nejen zeměpisně, ale i kulturně. „Rozhodli jsme se tam přidat třeba i Novohradské hory, protože podle některých členění tam patří,“ ukazuje Radan Běhoun z organizačního týmu.

Kvůli pandemii koronaviru museli organizátoři loni uspořádat festival Šumava Litera jen on-line. I letos je částečně omezený, vše se bude odehrávat pouze ve Vimperku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související