Lídrem jihočeské kandidátky Strany zelených pro předčasné parlamentní volby se stal Svatomír Mlčoch

20. červenec 2009

Poměrem hlasů 12:8 se lídrem jihočeské kandidátky Strany zelených pro předčasné parlamentní volby stal Svatomír Mlčoch. Porazil tak bývalého ředitele šumavského národního parku Aloise Pavlička. Někdejší ministryně školství Dana Kuchtová, která je zastupitelkou za Stranu zelených v Českém Krumlově, v parlamentních volbách kandidovat nehodlá.

Českobudějovický zastupitel a právník Svatomír Mlčoch, jeden z kandidátů na ministra životního prostředí v současné úřednické vládě, oceňuje, že se daří rozhádanou stranu před volbami sjednocovat: "Nejdůležitější vzkaz pro voliče je ten, že Strana zelených je schopna se zkonsolidovat a integrovat nejen v jižních Čechách, ale i v celé republice. Na tom jsem připraven velmi intenzivně spolupracovat."

Pomoc v předvolební kampani ano, samotná kandidatura ne. Tak by se dalo stručně shrnout poselství bývalé ministryně školství za Stranu zelených Dany Kuchtové, přednesené na krajské konferenci této strany v Českých Budějovicích.

"Pro mě je prioritou strana a ne má účast v parlamentu nebo získání nějaké funkce. Není to ovšem můj konec v politice, nehodlám rezignovat a chtěla bych do strany vrátit. To bude možné ve chvíli, až se situace ve straně uklidní. Chtěla bych kandidovat v komunálních volbách," prozradila Dana Kuchtová.

autor: Filip Černý
Spustit audio