Lidé šetří, pociťují to i restaurace. Některé přišly až o třetinu zákazníků
Až o třetinu méně zákazníků teď chodí do některých restaurací v Českých Budějovicích. Důvodem je skokové zdražování, které část domácností přinutilo více šetřit. Nárůst cen se přitom dotýká i podnikatelů v gastronomii.
Návštěvy restaurací se kvůli současné situaci rozhodla omezit například Kateřina Šindelářová z Českých Budějovic. „Zrovna obědy v restauracích pro mě byly položkou, kterou jsem mohla a musela zkrouhnout, abych se vešla do měsíčného rozpočtu. Teď vařím doma a někam zajdu třeba jednou za týden,“ popisuje s tím, že kvůli růstu cen energií platí zhruba o tři tisíce korun měsíčně více než loni touto dobou.
Naopak Barbora Medová se do jihočeského krajského města nedávno vrátila po několika letech strávených v Praze. Restaurace navštěvuje poměrně často a zatím to nechce měnit. „Já se vyloženě těším do restaurací. Dost vařím, a tak si užívám, když tu službu pro mě udělá někdo jiný. Zároveň chápu, že v dnešní době za to musím zaplatit víc, ale i díky tomu, že jsme se přistěhovali z Prahy, pro mě ceny zůstaly na stejné úrovni a neřeším to,“ říká.
Čtěte také
Pokles návštěvníků se výrazně dotkl například českobudějovického hostince U Černého Koníčka. „Zákazníci nám ubyli, prodáváme o třetinu méně obědů. Co se týče večerní návštěvnosti, jsou dny, kdy máme plno, hlavně pátek a sobota, ale jinak je propad veliký“ uvádí provozní Karel Sarauer.
Restaurace se kromě toho potýkají třeba s nedostatkem některých surovin, které jsou i o více než sto procent dražší než loni touto dobou. „Nám se zdražilo všechno, veškeré suroviny, tady není položka, která by nešla radikálně nahoru. Například olej stojí jednou tolik, dřív jsme kupovali litr za třicet korun, dneska za šedesát až sedmdesát,“ připomíná Karel Sarauer.
Skokové zdražení oleje potvrzuje také provozovatel restaurace Brio Pavel Vostracký. Ke zvednutí cen ale ještě od loňského jara nepřistoupil a zatím mu zákazníků neubývá. „Čekáme, kdy to přijde. Zatím paradoxně musím říct, že to nepociťujeme vůbec, možná trochu přes obědy,“ dodává.
I Pavel Vostracký ale připouští, že zdražení jídel na poledním menu i jídelním lístku v jeho restauraci je za současných podmínek nevyhnutelné.
Související
-
Lidé šetří, kupují si živá zvířata na vykrmení. Velký zájem je například o selata
Zemědělské družstvo v Bělčicích na Strakonicku zaznamenalo velký zájem o koupi živých prasat. Lidé si je teď na jaře koupí, přes léto vykrmí a pak zpracují na vlastní maso.
-
Mnoho uprchlíků z Ukrajiny nachází práci v restauracích a hotelech. Tam totiž dlouhodobě síly chybí
Pomáhají v kuchyni, obsluhují hosty, uklízejí. Velká část uprchlíků našla práci v jihočeských restauracích a hotelech. Dnes už lidé běžně potkají Ukrajince přímo na place.
-
Na hladinu Lipna se vrátily přívozy. Za jízdu si ale cestující mírně připlatí
Lipenskem zase zní vždy v celou hodinu známé houkání. Dva ze tří přívozů už krátí cestu přes přehradu výletníkům i místním. Ten nejstarší spustí na vodu na začátku června.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Vuhledar není strategické místo. V Kyjevu se debatuje, proč přišlo stažení vojsk pozdě, říká ukrajinistka
-
Izraelci cílili na Hizballáh i před válkou v Gaze. Infiltrovali se mezi blízké Nasralláha, říká expert
-
Ševčíka a další národohospodáře zkritizovali všichni děkani VŠE. ‚Prohlubují izolaci fakulty,‘ píší
-
ŽIVĚ: Fotbalisty Plzně čeká druhý zápas v Evropské lize, doma hostí bulharský Ludogorec Razgrad