Lidé se mohou hlásit o bydlení v novém domě s pečovatelskou službou v Sezimově Ústí

14. leden 2019 12:21

Nový dům s pečovatelskou službou v Sezimově Ústí na Táborsku je před dokončením. V objektu bude už zanedlouho k dispozici 26 bytů, do kterých se nastěhují noví nájemníci.

Město, které do stavby investovalo přes 80 milionů korun, stále ještě přijímá přihlášky zájemců o bydlení.

„Musím přiznat, že jsme byli hodně na vážkách a nevěděli jsme, jak naši občané zareagují na tu nabídku, a to od toho, že nás zavalí ohromným množstvím žádostí, až po to, že zvítězí opatrnost a taková zvědavost a počkají až na to, co řeknou ti, co tam budou,“ říká starosta Martin Doležal.

Podle něj počet žádostí o byt v novém domě s pečovatelskou službou zatím mírně převyšuje kapacitu. Menší byty jsou už rozděleny, v současné době se ještě mohou hlásit zájemci o větší dvoupokojové byty.

„My jsme kritéria pro výběr těch nájemců stanovili tak, že opravdu veliké bonusy dostávali občané města Sezimovo Ústí, se stávajícím, nebo bývalým trvalým pobytem, takže se nenaplnily obavy některých, že tady budeme stavět zařízení pro nějaké bohaté občany z jiných měst,“ dodává starosta.

Sezimovo Ústí stárne. Město proto staví dům s pečovatelskou službou

Pečovatel Jiří Papoušek ze Žďáru nad Sázavou při práci

V Sezimově Ústí začala stavba nového domu s pečovatelskou službou. Radnice za něj zaplatí 83 milionů korun. Poptávka po tomto typu bydlení je ve městě vysoká, téměř 30 procent obyvatel tvoří občané starší 65 let.

Populace v celé republice stárne a výjimkou není ani Sezimovo Ústí, kde téměř třicet procent obyvatel tvoří občané starší 65 let. I proto tady lidé výstavbu bytů s pečovatelskou službou vítají. Patří mezi ně paní Marie. „Jsme rádi, protože jsou tady samí staří lidé a nemají, kde bydlet. V ostatních bytech jsou všude schody a my těžko chodíme,“ komentuje.

Město zároveň už teď připravuje druhou etapu projektu, která počítá s výstavbou dalších 26 bytů. Na první fázi získalo Sezimovo Ústí zhruba třináctimilionovou dotaci z fondu Evropské unie, ze svého přidalo dalších 70 milionů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související