Lidé na Ukrajině potřebují i pojízdná auta. Darovat vůz, který třeba už nevyužíváte, můžete díky nové platformě

22. květen 2022 08:01

Kvůli náletům a ostřelování ukrajinských měst a vesnic tamní obyvatelé takřka denně přicházejí nejen o životy a střechu nad hlavou, ale i o auta. Ta jsou přitom potřebná například pro evakuaci lidí, doručování jídla a vody nebo při transportu lékařské pomoci.

Jan Blažek z Českého Krumlova proto vytvořil platformu Auta pro Ukrajinu. Díky ní může každý darovat auto, pro které už doma nemá místo nebo využití, a poslat ho přímo do této východoevropské země.

Jedním z dárců je Jakub Robausch. „Už jsem nevěděl, co s tím autem dál. Myslel jsem, že ho nechám sešrotovat, ale dozvěděl jsem se o téhle platformě, tak si myslím, že to auto ještě odjezdí někde pár kilometrů a někomu i pomůže,“ říká.

Vůz si od něj přebírá autor projektu Jan Blažek z Českého Krumlova. Za měsíc fungování platformy se mu podařilo na Ukrajinu dostat už čtyři auta. „Hlavním impulsem bylo prostě nějak pomoci. Já nemám neomezené finanční zdroje, abych mohl něco zásadního sponzorovat, ale tím, že se zajímám o auta, se tohle nabízelo,“ vypráví.

Čtěte také

Vítané je teď prakticky cokoli, co je jen trochu pojízdné a potřebuje třeba jen vyměnit baterii. Přímo na Ukrajinu se vozy dostanou buď díky dobrovolníkům ze spolku Team for Ukraine, nebo prostřednictvím mezinárodního ukrajinského centra na podporu podnikání.

V případě, že někdo chce vůz darovat, je nejjednodušší navštívit webové stránky autaproua.cz. „Jsou tam i formuláře ke stažení. Uzavíráme kupní smlouvy za symbolickou korunu, nicméně pokud by někdo chtěl darovat nějaké hodnotnější auto, například dodávku, terénní vůz, můžeme se bavit i o odkupu za nějakou rozumnou cenu,“ dodává Jan Blažek.

Pokud je to jen trochu možné, Jan Blažek se snaží poskytnout i fotky z cesty nebo předání automobilu, aby dárci věděli, kde jejich bývalý parťák nově pomáhá.

Spustit audio

Související