Libor Bouček: Moderátor si musí uvědomit, že není hlavní hvězda

26. leden 2021

Libor Bouček patří k populárním českým moderátorům se zkušenostmi z rádií, živých akcí, zábavných pořadů i televizního zpravodajství. „Pořád dělám něco na pomezí showbyznysu a zpráv,“ říká.

Před rokem vyměnil Libor Bouček rozhlasový mikrofon za televizní obrazovky, kde provází diváky ranním vysíláním. „Ráno probírám všechno, co lidi zajímá. Představuji si diváka, který se probudí a chce vidět od každého něco. Samozřejmě ho zajímá, co je na titulních stránkách novin, jak jsme na tom s nákazou, ale chce také vidět sport. Snažím se tak být prodlouženou rukou diváka a prakticky se lidí ze zpravodajství ptám,“ říká moderátor o své nové práci.

Dítě showbyznysu

Na velký světový showbyznys si Libor Bouček sáhl velmi brzy, jako sedmnáctiletý se dokonce dostal k možnosti moderovat kouzelnickou show Davida Copperfielda. „Když jsem dorazil do hotelu na seznámení, David sešel do lobby a nejspíš čekal nějakého sympatického třicátníka. Já jsem na něj mávnul, ale považoval mě za fanouška a odešel. Když jsem se pak k němu přihlásil, bylo vidět, že si myslí, že česká produkce zešílela. Jeho partnerka Claudia Schiffer se mě ale zastala, protože jsem prý vypadal jako její mladší bratr,“ vypráví se smíchem.

Své zkušenostmi má i s moderováním velkých televizních akcí jako Česká Miss nebo Český slavík, i když přiznává, že dnes je to už především vzpomínání. „Hlavně si člověk musí uvědomit, že když je moderátorem, tak je jenom zprostředkovatelem, nikoli hlavní hvězdou. Tou hlavní hvězdou by mělo být něco jiného, on by měl pouze vyleštit tác, na kterém to divákovi nese,“ myslí si Libor Bouček.

Třicet let v dabingu

Skoro třicet let se Libor Bouček věnuje dabingu. „Pořád říkám, že jednoho dne mě na moderování už nezavolají, byla by tak škoda si v tom dabování zavřít dveře. Pořád tam tedy chodím, snažím se ho udržovat, a když mi čtrnáct dní nikdo nezavolá, tak si říkám, že už je to tady,“ směje se dabér, jehož hlasem promlouvá například Kapitán Amerika z marvelovek či kapitán Kirk ze Star Treku.

Momentálně se Libor Bouček připravuje na příchod prvního potomka. Sám přiznává, že je nepopsaný list a v rodičovství je zatím jen teoretik. „Zatím ve mně převažuje myšlenka být dítěti partnerem. Ale v šestnácti tuhle strategii asi opustím a začnu být dominantním otcem,“ říká moderátor, který společně s manželkou pohlaví potomka zatím tají.

Jak se Libor Bouček dostal k příležitosti moderovat show Davida Copperfielda a přemýšlí nad svým vlastním televizním pořadem? Dozvíte se v záznamu celého pořadu.

Spustit audio