Letošní Země živitelka pokořila návštěvnický rekord

28. srpen 2019 09:11

Letošní ročník agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích navštívilo přes 120 tisíc lidí. Padl tak loňský návštěvnický rekord.

Přestože je podle ředitele českobudějovického Výstaviště Mojmíra Severina přehlídka šestidenní, návštěvnický rekord letos padl už po pěti dnech. Na agrosalon do pondělního večera zavítalo přes sto dvacet tisíc lidí, což je zhruba o pět tisíc víc, než loni za celých šest dní.

Čtěte také

Organizátoři jsou proto s letošním ročníkem maximálně spokojeni. „Byl to nejen obrovský zájem návštěvníků, vystavovatelů, ale snažili jsme se také výstavu odborně posunout kn zemědělství, potravinářství a to se nám podle mého názoru povedlo,“ řekl Mojmír Severin.

Na agrosalonu se letos představilo přes 560 vystavovatelů z více než dvaceti zemí světa. Letošní ročník nesl podtitul "Výzvy českého zemědělství". Organizátoři se proto snažili zaměřit především na enviromentální význam zemědělství, tedy na vztah a činnost zemědělců směrem ke krajině, ve které žijeme.

Vůbec poprvé se na agrosalonu představilo nejmenší plemeno skotu v Evropě zvané Dexter, které mimochodem přivezl ukázat i herec Karel Roden.

Takto letošní ročník zhodnotil Martin Tichý z Klubu chovatelů plemene Dexter. Zájem byl extrémní, až nás překvapil, doufám, že se sem vrátíme za dva roky ve stejné sestavě znovu a přivezeme větší kolekci zvířat,“ doplnil.

Den dechovky s Českým rozhlasem České Budějovice na výstavě Země Živitelka. Na snímku Babouci

Příští ročník Země živitelky bude podle Mojmíra Severina znovu pokračovat v tématickém zaměření. Konkrétní téma ale prozradit odmítl. Organizátoři už prý na příštím ročníku intenzivně pracují, ale momentálně se soustředí hlavně na nejbližší přehlídky, kterými budou říjnová Výstava psů a listopadové Vzdělání a řemeslo.

Spustit audio

Související