Země živitelka se letos zaměřila i na ekologické zemědělství

26. srpen 2019 17:29

Nová evropská dotační politika, nedostatek vody i přemnožení škůdci. To jsou výzvy, kterým bude v příštích letech čelit české zemědělství. Tato úskalí jsou jedním z hlavních témat veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích. Jedním z řešení má být například ekozemědělství, které na největším českém agrosalonu dostalo velký prostor.

Mýty o tom, že ekologičtí zemědělci se od těch běžných liší pouze tím, že svoje pole stříkají chemikáliemi úplně stejně, jenom v noci, slýchají hostesky stánku Státního zemědělského intervenčního fondu v pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti. Lidem, kteří se u nich zastaví, se je snaží vyvracet, vysvětluje Anna Mládková z oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství.

Čtěte také

„Neznamená to, že jen něco zasadíte a doufáte, že to vyroste bez vnějších zásahů. Ekologické zemědělství je mnohem pracnější. Lze používat jen zákonem povolené produkty, které jsou v souladu se zásadami ekologického zemědělství. A to je jedna ze základních informací, které bychom chtěli předat.“

Na eko a bio potraviny se letos zaměřila i první mimořádná kontrola Státní veterinární správy. Ta ukázala, že většina potravin s certifikáty eko a bio, ať už z Česka nebo ze zahraničí, podmínky jejich udělení splňuje. Ze 144 kontrolovaných vzorků neprošly tři.

Spustit audio

Související