Letošní trénink cyklistů z Vimperka poznamenala do té doby nepoznaná nejistota

20. červenec 2020

Na Šumavě trénuje cyklista Samuel Jirouš. Režim závodníka týmu Rouvy Specialized Cycling Vimperk stejně jako všechny ostatní sportovce poznamenala pandemie koronaviru.

Uvolnění opatření samozřejmě Samuel Jirouš přivítal. „Trénink se nám trochu změnil, počítali jsme, že teď už bude sezóna v plném proudu. Hlavní závody se odsunuly, tak je potřeba se tomu přizpůsobit,“ řekl.

Závodník na horských kolech dobře věděl, že pokud chce udržet krok s konkurencí, musí se kvalitně připravit na závody, pouze v delším termínu. Zároveň se sportovci museli vyrovnat s určitou formou do té doby nepoznané nejistoty, nevěděli přesně, na jaké konkrétní datum se mají připravovat. „Nejistota hraje určitou roli, ale závody určitě budou, jen později. K tomu je potřeba změnit trénink a zaměřit se na zlepšování,“ dodal.

Otázka, v čem je tato sezona jiná, Samuela Jirouše rozesmála. „Určitě nejsem zvyklý na to, že trávím tolik času doma, obvykle hodně cestujeme,“ odpověděl.

Závodníci už ale prožili blýskání na lepší časy. Během druhého červencového víkendu vyrazili na mistrovství České republiky v cross country do Pece pod Sněžkou. A Samuel Jirouš vyhrál kategorii do 23 let.

Sportovní ozvěny výsledkově

S přípravou na novou sezónu začínají hned tři týmy. Jako první vkročili do kolotoče tréninků fotbalisté druholigového FC MAS Táborsko. Fotbalisté českobudějovického Dynama trénují od pondělka a poprvé na led vjeli hokejisté českobudějovického Motoru.

Veselská pískovna byla dějištěm mistrovství České republiky v jízdě na paddleboardu. Poprvé v historii závodili společně zdraví a sportovci s handicapem. Odborníky asi nejvíce ceněný Technical Race vyhrál Tomáš Grošup. V kategorii vozíčkářů byli absolutními vítězi Běla Třebínová a Martin Zikmund.

Právě integraci zdravotně handicapovaných ocenil Zbyněk Sýkora a pochválil i místo pro pořádání závodů. „Veselské pískovny jsou výborné, s úžasným zázemím – přístup do vody, kemp. Trochu jsme si to tu upravili, aby byl přístup do vody z vozíku, a je to super,“ popsal.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související