Lavička v jasmínu, bluesman Buddy Guy, šlágr Sentimental Journey. Hudební připomínky českých prezidentů

16. leden 2023

Centrálním tématem společenského života v naší zemi už pár týdnů jsou a ještě minimálně dva týdny budou prezidentské volby. Nahlédněme ho z nepřímého a odlehčenějšího směru pod Světly ramp. V takovém volném sledu vybereme hrst písniček a muziky v souvislosti s několika našimi demokraticky zvolenými prezidenty.

Začneme tím prvním, československým, Tomášem Garriguem Masarykem. I když to Zdeněk Nejedlý, historik, muzikolog a později nechvalně známý komunistický politik, zpochybnil a považoval za Masarykovu nejoblíbenější píseň Teče voda, teče, má se všeobecně za to, že tou je lidovka Ach, synku, synku. V pořadu zazní v příjemném podání zpěvačky a výborné kytaristky Lenky Filipové.

Vztah prezidenta Václava Havla k hudbě v širším povědomí nejspíš reprezentují Rolling Stones, Lou Reed nebo Frank Zappa, ale jednou z nejoblíbenějších písniček pana prezidenta, jejímž prostřednictvím se v jeho mysli vracely vzpomínky na maminku, je romantická a vlastně sladkou melancholií naplněná písnička Lavička v jasmínu.

Skladbu, pod níž jsou coby autoři podepsáni Miloslav Ducháč, klavírista a významný spolupracovník orchestru Karla Vlacha, a textař Miroslav Zikán, měly v repertoáru Yvetta Simonová nebo Marta Kubišová, ovšem největší úspěch Lavička v jasmínu přinesla zpěvačce Věře Rackové, rodačce z Brna, která zpívala jak v češtině, tak ve slovenštině. 

Nástupce Václava Havla v prezidentském úřadu Václav Klaus je, jak známo, velkým příznivcem jazzu a stál za zrodem cyklu velmi cenných koncertů Jazz na Hradě s plejádou jazzmenů zvučných jmen, domácích i zahraničních.

Čtěte také

Ale v případě pana Václava Klause nejde jen o jazz, ale také o blues. Navštívil třeba koncert bluesové legendy, zpěváka a kytaristy Buddyho Guye v jeho chicagském klubu v roce 2007. Tehdejší český prezident Václav Klaus se nechal s bluesmanem vyfotit a řekl: „Mám od Buddyho Guye hromadu, doslova hromadu cédéček. On sám byl nesmírně milý. Přišel ke mně, nechal mě brnkat na jeho kytaru a tleskal do toho do rytmu.“

Hudebního oblíbence Václava Klause Buddyho Guye připomeneme v nahrávce ze začátku 90. let společně s brilantním britským kytaristou Jeffem Beckem, který 10. ledna odešel do hudebního nebe. Jde o rhythm and bluesovou klasiku Macka Rice Mustang Sally.

Současný a dosluhující prezident Miloš Zeman v jednom rozhovoru označil za svou oblíbenou písničku šlágr zpěvačky a herečky Doris Day Sentimental Journey. A s ním je hned dobré zmínit swingový orchestr saxofonisty Lese Browna, který s atraktivní blondýnkou Doris Day slavnou písničku na sklonku druhé světové války natočil.

A pozdravem z minulosti směrem do budoucnosti bude na závěr Světel ramp písnička Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka, která kdysi rámovala rozhlasové Hovory z Lán prezidenta Václava Havla – Na shledanou v lepších časech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související