Ladislav Špaček: Doma sklízí talíře hostitel, v restauraci nikdy nepodáváme nádobí personálu

21. duben 2024

Po dobrém jídle zbyde na stole spousta nádobí. Kdo sklízí talíře? A můžeme je na sebe štosovat? Jiné je to doma, jiné v restauraci. Radí Ladislav Špaček.

V restauraci platí pravidlo vůbec žádným způsobem nefušovat do práce personálu. Jestliže sedíme v restauraci, musíme nechat talíře tak, jak jsou, protože personál má nacvičené postupy, kterými talíře nebo příbory sbírá. Nikdy je tedy na sebe neskládáme nebo nepodáváme obsluze.

Kdybychom do toho začali vstupovat, tak nemohou dva dělat totéž. Notabene my jsme nekvalifikovaní. My nevíme, jak to přesně uchopit, jak to naskládat a v jakém pořadí, co udělat s těmi zbytky a podobně. To už není naše práce.

Večeře s rodinou, večeře s přáteli

Doma je to něco jiného. Jestliže maminka připravila jídlo, u kterého sedí celá rodina, tak po skončení stolování je na místě, že například nejstarší dítě, je-li už natolik velké, že to zvládne, pomůže mamince sklidit nádobí. Případně se toho může chopit tatínek nebo kdokoli jiný z rodiny.

Jestliže máme návštěvu a podáváme večeři, tak u návštěvy se rovněž počítá s tím, že se o úklid stolu postará samotná hostitelka. Pokud se ale host rozhodne pomoci, budiž, je to možné. Nicméně v domácím prostředí by to mělo být především a výhradně na hostitelce.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio