Kvůli modernizaci výrazně klesla hladina Orlické přehrady. Objevily se základy starých domů i auto

15. listopad 2019 08:12

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na hrázi Orlické přehrady. Jeho prodloužení o 13,5 metrů zajistí převážení lodí i při větším úbytku vody. I kvůli stavbě klesla hladina v nádrži o osm metrů.

Čilý stavební ruch panuje nedaleko Solenic na Příbramsku. „Je tu několik stavebních strojů, jeden připravuje stavební jímku, dále slyšíme sbíječky, kterými ubouráváme starý beton. Následně se bude betonovat a prodlužovat výtah,“ ukazuje vedoucí střediska Povodí Vltavy Libor Peška.

Specifikem vodního díla podle něj bude hlavně zpětná montáž kolejnic. „Bude nutné naohýbat kolejnice do daného úhlu tak, aby kopírovaly terén,“ popisuje.

Součástí modernizace je prodloužení lodního výtahu, ale nejen to. „V první fázi prodloužíme výtah o třináct délkových metrů, díky tomu budeme moci převážet lodě i při hladině o tři metry nižší než doposud. Druhá fáze bude technologická, vyměníme celý vozík lodního výtahu a zvýšíme jeho nosnost. Doposud jsme mohli převážet lodě o hmotnosti 3,5 tuny, nově to bude 6,5 tuny,“ vysvětluje Libor Peška.

Orlická přehrada má hodně obnažené břehy, hladina poklesla od poloviny srpna o osm metrů. „Hladinu jsme snížili z toho důvodu, aby mohly bezpečně proběhnout stavební práce, a k dalším poklesům došlo i z důvodu nízkých přítoků do nádrže,“ uvádí Libor Peška.

Čtěte také

Klesající hladina odhalila nevídané pohledy. „Pod Podolským mostem je možné vidět zbytky staré hospody a základy dalších starých domů, přibližně deset kilometrů proti proudu od Podolského mostu je nad současnou hladinou starý jez,“ vypráví Libor Peška.

„Zajímavostí bylo, že jsme nedaleko hráze v jedné zátoce objevili potopený hausbót a osobní automobil. Zavolali jsme policii a hasiče, aby prověřili, zda ve vozidle někdo nezůstal. To se nepotvrdilo, ve vozidle nikdo nebyl a nedocházelo k úniku žádných látek, tak jsme automobil vyzdvihli,“ dodává.

Modernizace lodního výtahu na Orlické přehradě potrvá až do roku 2022.

Spustit audio

Související