Kulturní léto na jihu Čech bude jiné, ale přesto bohaté. Umělci se přesunou do zahrad a parků

27. duben 2020

I když to zpočátku vypadalo, že pandemie koronaviru ochromí veškerý kulturní život, teď se zdá, že by se mohl znovu nadechnout. Pokud vláda skutečně povolí od 8. června provoz divadel a koncertních síní, živé umění je připraveno potěšit diváky.

V jižních Čechách se kulturní sezóna protáhne až do podzimu, a to mimo jiné díky Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Český Krumlov, který se místo v polovině léta uskuteční od 18. září. Bude o týden kratší a posluchači se budou muset obejít bez zahraničních interpretů jako José Cura nebo Berlínská filharmonie.

Přesto půjde podle prezidenta festivalu Jaromíra Boháče o plnohodnotný hudební zážitek, zahrají třeba houslista Pavel Šporcl a violoncellista Jiří Bárta, pozvání přijala Česká filharmonie.

Oproti původní dramaturgii se částečně změní prostory, ve kterých se koncerty Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov odehrají. „To je nutnost, protože v tom termínu už počasí není ideální pro venkovní koncerty klasické hudby. Vystoupení jsme přesunuli do zámecké jízdárny, další zůstávají v Maškarním sále,“ uvádí Jaromír Boháč.

Jihočeské divadlo už ví, že na otáčivém hledišti v Českém Krumlově hrát letos v létě nebude. Umělce na točně vystřídají dělníci, aby tam provedli nezbytné opravy za 24 milionů korun.

Ředitel divadla Lukáš Průdek ale dodává, že diváci o venkovní produkce nepřijdou. Už teď divadelníci obhlížejí nejrůznější městské a zámecké parky a zahrady a vytipovávají vhodná místa pro letní hraní. „Soustředíme se na měsíc srpen a náš záměr je takový, že jako Jihočeské divadlo nehledáme jedno jediné místo, ale několik zajímavých lokací po celém kraji. Doufáme, že se nám podaří složit program, kdy v blocích uvedeme představení všech čtyř souborů po celých jižních Čechách,“ říká.

Čtěte také

Jihočeské divadlo chce divákům částečně vynahradit i nedokončenou sezónu v kamenném divadle. Pokud se skutečně podle vládního plánu otevřou 8. června také divadla, v Českých Budějovicích přivítají návštěvníky hned první den. Ředitel potvrdil, že už jsou vybrané hlavně komorní inscenace tak, aby produkce nepřesáhly padesát účastníků.

Podobně zareagovalo Divadlo Oskara Nedbala v Táboře. To pozve nezávislé umělce. „Rozhodli jsme se, že podpoříme kolegy, kteří pracují na volné noze, soubory, které jsou nezávislé, nemají žádný pravidelný příjem a fungují díky penězům ze vstupného,“ vysvětluje ředitelka Linda Rybáková.

Táborské divadlo chce nezávislé soubory zvát v průběhu celého léta. „Připravíme s nimi i předplatitelskou sezónu Plus, tedy něco navíc pro diváky. Zpestříme tak nejen náš program, ale především podpoříme umělce, kteří to v této době skutečně potřebují,“ dodává ředitelka. Představení se odehrají hlavně venku v přilehlé zahradě, ta komorní do padesáti diváků pak v DON klubu táborského divadla.

První doteky živé kultury po pauze způsobené koronavirem a to, jak bude vypadat jihočeská kultura v dalších měsících, připomíná kulturní magazín Kavárna. Dále představuje audioknihu Smrt na Nilu a také hudební album Narodíme se jen jednou, které je poctou Petru Skoumalovi.

Spustit audio

Související