Kuchařské čarování na téma brambory, tentokrát vařené bramborové noky
Jak se peče sýrový bezlepkový koláč vám prozradí Petr Stupka.
Předem vařené brambory oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny určené na těsto a vše, včetně strouhaného sýra, rychle smíchejte na stejnorodou hmotu. Roztlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby či pekáčku. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.
- Na těsto: 600 g vařených oloupaných brambor, 100 g sýra (gouda), 2 vejce, vrchovatá lžíce škrobu, sůl, muškátový květ, 60 g kukuřičné krupice (polenty)
- Na náplň: 50 g cibule, 100 g slaniny, 100 g sýra dle chuti, 120 g pórku, 150 ml mléka, sůl, provensálské bylinky, 3 vejce, 150 g kysané smetany
V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.
Mezitím si připravte náplň
Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Když slanina zavoní, vložte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte kratičce vše zadusit. Máte-li možnost přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte vše při teplotě 160 stupňů 10 - 15 minut. To že je koláč hotový poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne. Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a při trochu vyšší ho rozpéci.
Podávejte s libovolným salátem a radostí.
V tomto případě se jedná o hlavní jídlo ale můžete koláč připravit jen coby elegantní přílohu ke slavnostnímu stolování, může mít podobu malého nákypu zapékací misce či formě na mufiny. Je skvělý i studený ale málokdy do druhého dne vydrží.
Související
-
Návod na opravdu mistrovský kousek z domácí kulinářské klasiky, tažený závin
Mistrovský štrúdl v Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Nejsložitější je vytahování těsta, tak dobře poslouchejte.
-
Lomnický kapr, na povrchu má být bylinková strouhanka lehce opečená ale ne spálená
Další tipy Petra Stupky v Kuchařském čarování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.