Návod na opravdu mistrovský kousek z domácí kulinářské klasiky, tažený závin

Mistrovský štrúdl v Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Nejsložitější je vytahování těsta, tak dobře poslouchejte.

Tažený závin

Ingredience
  • 200 ml vlažné vody,
  • lžíce oleje nebo sádla,
  • 1 vejce,
  • lžíce octa,
  • 320 g hladké mouky,
  • špetka soli
  • Náplň do závinu z tvarohu – 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, lžíce pudinkového prášku, 100 g cukru, rozinky a další sušené ovoce případně i čerstvé meruňky, případně i trochu rumu či likéru
  • Náplň do závinu jablková – 1000 g oloupaných jablek, 100 g cukru, skořice, 100 g strouhanky případně sušené švestky, meruňky, rozinky, ořechy
  • Náplň do závinu hroznová – 1000 g hroznů, 100 g drcených sušenek nebo piškotů, 100 g cukru podobně uděláte i višňovou nebo třešňovou náplň a jiné ovocné a pokud přidáte mandle nebo ořechy nic nezkazíte
  • Náplň do závinu švestková – 1000 g švestek, 100 g mletého máku, 100 g cukru, skořice, vanilkový cukr, lžička rozpustné kávy
  • Náplň do závinu dýňová – 500 g dýně hokaido, 500 g jablek, 100 g přírodního cukru, 70 g strouhaného kokosu, skořice, čerstvý jemně zázvor (cca 60g), mletý hřebíček popřípadě kardamon

Nejprve rozšlehejte tekuté součásti těsta a pak je zapracujte do mouky se solí. Vzniklé těsto má být vláčné a měkké. Upravte ho na bochánek ten položte na pomoučený vál, potřete ho tukem, aby těsto neosychalo a přikryjte zahřátým kastrolem a nechte asi půl hodinku zrát. Kastrol je možno několikrát vyměnit na další zahřátý.

Uvedené množství je na tři „nohy“ závinu. Proto si ukrojte třetinu a zbývající těsto nechte přikryté pod teplým kastrolem. Nejprve bochánek trochu prohněťte a pak válečkem roztlačte či rozválejte na silnější plát a pak teprve začněte těsto natahovat.

Od středu ke krajům, zvolna, jen tak, jak nám to pružnost těsta dovoluje. Ruce mějte složené v pěst a vytahujte těsto hřbetem ruky. Případně si těsto trochu potřete olejem a tahejte, pokud možno do obdélníkového tvaru, až je těsto tenoučké. Až ho vytažené položíte můžete ještě povytáhnout okraje nebo je odříznout.

Důležité je podložit si na vál pomoučenou utěrku nebo použít silikonový pružný vál. Vytažené těsto totiž bez jejich pomocí těžko spolu s náplní svinete na závin a přeložíte na plech s pečicím papírem.

Před pečením závin potřete rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů a asi po pěti minutách dopékejte 20 – 25 minut při 180 či 170 stupních.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.