Lomnický kapr, na povrchu má být bylinková strouhanka lehce opečená ale ne spálená

15. září 2020

V rámci ukázek a ochutnávek úprav ryb a především kapra při letošním Kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí jsem připravil velmi jednoduchý, ale skvělý recept. Při té příležitosti jsem způsob, kdy se porce kapra pokryje vrstvou bylinkové strouhanky a jednoduše upeče v troubě na plechu nazval, jako „Lomnický“. Další tipy Petra Stupky v Kuchařském čarování.

Ingredience
  • Na 4 porce potřebujete: 600 kapřích filetů, 70 g strouhanky, 50 g másla, stroužek česneku, sůl, směs bylinek petrželová, celerová a libečková nať, bazalka, tymián případně trochu bílého pepře.

Máslo nechte v pokojové teplotě změknout.

Bylinky pečlivě nasekejte a stroužek česneku prolisujte nebo utřete se solí. Vše pak promíchejte s máslem a následně zapracujte do bylinkového másla i strouhanku, případně i maličko bílého pepře.

Filety z kapra nakrájejte na porce, popřípadě prořezejte drobné kostičky ve hřbetní a ocasní části hustými řezy tak, abyste je nemuseli při konzumaci vybírat.

Osolte je a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. Na vrchní stranu porcí pak rozdělte připravenou bylinkovou drobenku a na povrchu ji rozmačkejte.

Takto upravenou rybu vkládejte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 7 – 10 minut (podle velikosti porcí) a už ve vypnuté troubě nechte ještě 5 minut dojít.

Na povrchu má být bylinková strouhanka lehce opečená ale ne spálená a ryba samotná má být šťavnatá.

Podávejte s chlebem, šťouchanými bramborami nebo lehkým salátem.

Jak připravit kapra docela bez kostí najdete na adrese: petrstupka.cz

autor: Petr Stupka
Spustit audio