Kombajny na jihočeských polích v těchto dnech neuvidíte, žně brzdí časté deště

22. červenec 2020 16:22

Je doba žní a kombajny na jihu Čech i přesto stojí v garážích. Kvůli častým dešťům zemědělci sklizeň obilí přerušili a čekají na slunečné počasí. Už teď odhadují, že úroda bude průměrná až podprůměrná.

Na polích je hodně vody a bahna. „S kombajnem se sem vůbec nedá vjet, tady by zapadla i menší technika. Nezbývá než čekat,“ ukazuje předseda Zemědělského obchodního družstva Borovany Jindřich Kořínek.

To ale není jediný důvod, proč zemědělci nemůžou obilí sklidit. „Klas se dá rozmáčknout, ještě je měkký. Je zcela evidentní, že tohle není suché tvrdé obilí. Často se potom ve vlhku tvoří plísně na obilí, to se sklízet nedá,“ říká Jiří Kořínek.

Čtěte také

„Skoro celé pole je polehlé, ztráty tam budou markantní, tomu se dá jen těžko zabránit. Kvalita obilí bude záležet na termínu, kdy sklidíme. Pokud se změní počasí, ještě to nemusí být až tak katastrofální, každopádně v polehlém obilí žádná velká kvalita už nebude a z toho se dá usuzovat, že úroda nebude příliš veliká,“ dodává.

Podle ředitelky Jihočeské agrární komory Hany Šťastné zemědělci stihli sklidit méně než deset procent veškerých obilovin. „Přitom loni touto dobou už měli pod střechou pětinu obilovin, stejný podíl řepky a předloni již téměř sklizeno,“ připomíná.

Pokud bude deštivé počasí pokračovat, může se stát, že zemědělci sklidí obilí až v září.

Spustit audio

Související