Letošní třešňovice bude na jihu Čech málo. Některé pálenice kvůli nedostatku ovoce ani neotevřely

18. červenec 2020 12:08

V některých jihočeských pálenicích je pusto a prázdno. Kvůli jarním mrazům se urodilo málo třešní, proto majitelé ještě ani neotevřeli, anebo založili jen malé množství kvasu.

„Jsme připravení na příjem ovoce, ale zatím se nic nekoná. Pro letošní letní ovoce ani otevírat nebudeme, protože je to toho opravdu málo. Vždycky se jedná o pár bedýnek, a protože kotel je na 300 litrů, tak je to vlastně jen administrativní zátěž pro nás,“ potvrzuje majitel pálenice v Kamenném Újezdu Jaromír Kalkuš.

Lihovar a pěstitelská pálenice v Poněšicích na Českobudějovicku otevřela, ovoce na zpracování ale bylo minimum. „Běžně jsou tyhle nádrže plné a teď se tam po dně trápí kvas z třešní. Bude to limitní množství pro kotel, abychom to vůbec zdestilovali,“ ukazuje majitel Jaroslav Ledajaks.

Letošní zákazníci by se dali spočítat na prstech jedné ruky. „Měli jsme čtyři nebo pět zákazníků, kteří dovezli nakonec ještě nekvalitní ovoce,“ popisuje majitel.

Běžně pálenice třešně vypeckovává, letos se ale nevyplatilo zapnout ani tento stroj. „To bychom tak akorát umazali a výsledek by byl bídný,“ dodává Jaroslav Ledajaks.

Zpracovatelé ovoce předpokládají, že lepší úroda bude u višní a švestek. Višňový kvas by měli v pálenicích založit v průběhu čtrnácti dnů, švestky přijdou na řadu nejdřív na konci srpna.

Spustit audio

Související