Klíšťata přenášejí onemocnění i na zvířata. Pomoci mohou obojky nebo tablety

12. květen 2022

Také u zvířat se vyskytují onemocnění, která přenášejí klíšťata. Kromě lymeské boreliózy to může být například anaplazmóza vyvolaná bakterií. Napadá červené krvinky a způsobuje zánět.

Anaplazmóza se projevuje horečkami, kulháním, svalovou únavou nebo krvácením z nosu. „Dělají se testy z krve, které onemocnění odhalí,“ dodává veterinářka Lucie Míková. Výsledek je známý za osm až patnáct minut.

Parazitózy způsobené klíšťaty se léčí antibiotiky a kortikoidy. Léčba trvá čtrnáct dnů až tři týdny. Borelióza je zajímavá tím, že může způsobit i záněty v očích nebo kulhání. Podle veterinářky Lucie Míkové není možné, aby se jí zvířata úplně zbavila.

Na našem trhu je řada antiparazitárních prostředků, které můžou zvířata před klíšťaty ochránit – obojky, tablety, spreje, pudry, pipety s roztokem. „Měli bychom je vybírat například podle toho, jestli s námi zvířata spí v posteli nebo jsou v kontaktu s dětmi – tam bych nevolila obojky. Volbu můžou ovlivnit i dermatologické problémy zvířete nebo jeho stáří,“ doplňuje veterinářka.

Častěji se používají tablety. Všechny účinné látky se musí dostat do krve a následně do klíštěte, jedině tak škůdci zahynou. Existují i přírodní přípravky – rozmarýn, tymián, pelargónie, čajovník. Jejich účinnost ale není úplně stoprocentní.

Poslechněte si veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata. Dalšími tématy jsou například syngamóza slepic, bradavice u psů, línání nebo kastrace koček.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související