Když si pes okusuje ocas, může to značit psychický problém. Někdy pomůže límec, jindy až amputace

Okusování ocasu je problém, se kterým se veterinářka Lucie Míková setkává ve své ordinaci v Českých Budějovicích poměrně často. Příčinou můžou být ucpané anální žlázky nebo přítomnost parazitů.

To ale zřejmě není případ dvouleté fenky německého ovčáka, kterou má doma posluchačka Svatava Neradová. Podle Lucie Míkové jde o psychický problém. Chovatelka vyzkoušela různé tablety a injekce, které ale nezabraly. U psů se často kvůli neustálému okusování a chytání ocasu vyskytuje na kůži chronický zánět.

Impulsem k okusování může být jen člověk, který projde okolo plotu. „V jedné z odborných knih o onemocněních kůže se psalo, že psi malých plemen se mají překrmit, aby ztloustli a na ocas se už nedokázali otočit,“ zmiňuje netradiční řešení problému Lucie Míková.

Jak ale říká, stoprocentním řešením je amputace ocasu. Pomoci by mohl i límec, který by měl pes nosit, dokud se rána nezhojí. Když se po sundání této zábrany pes začne znovu honit za ocasem, mělo by dojít k jeho zkrácení.

Více si poslechněte ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Dále Lucie Míková zodpoví dotazy týkající se onemocnění srdce, snůšky vajec bez skořápky nebo antikoncepce pro kočky.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související