Zvracení, slinění, průjem, netečnost. Těmito příznaky se projevuje zánět slinivky u zvířat

31. březen 2022

Akutní zánět slinivky břišní může ohrozit život lidí i zvířat. Tato část těla produkuje různé hormony a enzymy. Při zánětu zvíře nemůže přijímat žádnou potravu, protože se do krve dostávají v nadměrném množství trávicí enzymy a způsobují zánět celého organismu.

„Je to jako, když vám v těle vybuchne bombička, která podráždí všechny orgány,“ říká o onemocnění pankreatitidě veterinářka Lucie Míková. Zvířata zvrací, nadměrně sliní, mají průjem, vysoké horečky a jsou netečná.

V takových případech se musí napojit na infuze, dostávají antibiotika a umělou výživu. Trvá několik týdnů, než se ukáže, jestli zvířecí pacient onemocnění zvládne, nebo ne.

Na slinivce břišní můžou být i nádory nebo dutiny s hnisem. Je možné odstranit část poškozeného orgánu, celý se ale nedá odstranit ani ničím nahradit. Transplantace slinivky se provádí jen výjimečně, protože jde o velmi náročný zákrok.

Více si poslechněte ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Veterinářka Lucie Míkové zodpoví také dotazy týkající se zánětu dělohy fen, kastrování psů nebo nervozity čerstvé psí maminky.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.