Klíšťata jsou v horkém a suchém létě méně aktivní a šetří energii

18. srpen 2018 14:58

Klíšťatům vedra nesvědčí. Letos tito paraziti výrazně utlumili aktivitu. U Českých Budějovic to zjistili jihočeští vědci, kteří pravidelně klíšťata odchytávají a využívají je pro výzkum.

Při odchytu klíšťat bere technik Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd Jan Erhart bílou vlajku na tyči a smýká po trávě. Asi po dvou minutách už má první úlovek. „Je to samec klíštěte obecného. To poznáme podle toho, že samec je celý černý, zatímco samička má červený zadeček,“ ukazuje.

Na bílé vlajce jsou klíšťata okamžitě vidět, látka je měkká s delším vlasem, díky čemuž se paraziti snadno přichytí. K výzkumu je potřeba hodně klíšťat. „Většinu si proto nasbíráme už na jaře a jsme schopni je dlouhodobě uchovat,“ dodává Jan Erhart.

Ve srovnání s loňským rokem je aktivita klíšťat letos podstatně menší. „Klíšťata přežívají v těch místech, kde je vlhkost lepší. V podstatě můžeme říct, že se chovají jako v zimě, kdy také zalézají do hrabanky a šetří svojí energii,“ popisuje vědec.

Klíště můžete chytit i v centru města. Boreliózu poznáte podle skvrny, u encefalitidy to neplatí

Klíště obecné

Téma prevence klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy se vrací rok co rok, přesto zůstáváme asi stejně nepoučitelní. Vždy se totiž nakazí další lidé. Je to tak? To byla úvodní otázka na Ludmilu Sattranovou, vedoucí lékařku Centra očkování při Zdravotním ústavu v Českých Budějovicích, v pořadu Zdravíčko.

Klíště podle něj dlouhodobě hladoví, než potká hostitele, a při extrémním suchu nebude riskovat energetické ztráty, které by nemuselo přežít. „Může se stát, až se podmínky zlepší, že budou klíšťata znovu aktivovat, ale jejich počet už nebude takový jako v jarních měsících,“ doplňuje Jan Erhart.

I když je aktivita klíšťat teď v suchém letním období nižší, jejich schopnost přenášet klíšťovou encefalitidu nebo boreliózu zůstává stále stejná.

Spustit audio

Související