Na jihu Čech způsobila loni klíšťata nejvíc onemocnění za posledních pět let

8. duben 2017

Jihočeský kraj i nadále zůstává ohniskem klíšťového zánětu mozku. Hygienici loni na jihu Čech zaznamenali nejvyšší počet onemocnění způsobených klíšťaty za posledních pět let. Lidí, kteří se nechávají očkovat, je ale stále málo.

„Ta nemocnost je u dětí ve věku pět až devět let, ale hlavně u věkové skupiny 55 až 64 let,“ říká českobudějovická epidemioložka Jitka Luňáčková. Podle ní je to hlavně proto, že dospělí tato onemocnění často podceňují.

Těch, kteří se nechají očkovat proti klíšťové encefalitidě, je v České republice stále málo. „Přednost dávají očkování dětí a na sebe až tolik nemyslí, a to se odráží právě v té věkové skupině starších osob. My nevíme přesně, kolik procent je očkováno, protože lékaři nemají povinnost to hlásit, ale odhadem je to 32 až 38 procent. Vzhledem k tomu, že jsme ohniskem klíšťového zánětu mozku, tak by se měla proočkovanost zvýšit, aby nedocházelo k těm vážným průběhům,“ dodává.

Nejenom průběh, ale i následky klíšťové encefalitidy jsou závažné. „Rekonvalescenti mohou mít potíže pohybové, nejčastěji ochrnutí ramenních svalových pletenců, to znamená, že ten člověk nemůže zvednout ruku, nemůže se učesat, těžko se nají. Velice časté jsou bolesti hlavy, potíže se spánkem, často se mění i psychika ke smyslu k úzkostem, k depresím,“ popsala českobudějovická internistka Ludmila Sattranová.

Ačkoliv nejvhodnějším obdobím k očkování proti klíšťové encefalitidě je podzim a zima, naočkovat se můžeme nechat i dva týdny před plánovanou dovolenou. Lékaři to velmi doporučují právě pro letní období.

Spustit audio