Klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky

2. prosinec 2020

Kuchařské čarování se ponese v duchu vůní orientálního koření, které se ovšem promítá do ryze domácích podmínek, a sice do vánočního pečení. Konkrétně do perníků. Nejstarší perníková forma, která byla kdy nalezena, má tvar srdce. Více prozradí záznam vysílání s Petrem Stupkou.

Ke Kuchařskému čarování patří kromě historického exkurzu, který zavítá tentokrát až do Egypta, také recepty a tipy na zpracování ingrediencí. Nyní se ponesou také v ryze vánočním, či předvánočním duchu.

A recepty? Tady jsou:

Prachatické mandlové perníčky, tuzemská variace na věhlasné norimberské perníčky

Ingredience
  • 250 g hladké pšeničné mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g jemně mletých mandlí, 100 g másla, 1 vejce a dva žloutky, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, půl lžičky mletého zázvoru a bílek na potírání perníčků a mandle na zdobení.

Vejce, žloutky třete spolu s cukrem do pěny, přimíchejte med a rozpuštěné máslo, nakonec i mleté koření. Do této řídké hmoty pak zapracujte mouku a mleté mandle. Vzniklé těsto důkladně prohněťte a zabalené do fólie nechte v lednici odležet (nejlépe do druhého dne). Těsto vyvalujte na plát silný 2 – 3 milimetry, vykrajujte z něho libovolné tvary a pečte je v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 8 minut. Ještě horké perníčky potírejte rozšlehanými bílky, aby se leskly a současně přizdobte půlenými či sekanými mandlemi.

Vánoční perníčky

Další klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky. Mám pro vás dobrý recept prověřený a pokud těsto dobře prohnětete a necháte do druhého dne v lednici odležet podaří se vám báječné hladké, mírně vypoulené perníčky, které pak zkrášlíte bílkovou polevou.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky, 100 g ztuženého tuku nebo másla, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 3 žloutky a ještě jedno celé vejce, dvě lžičky koření do perníku a pokud chcete mít perníčky tmavé pak ještě jednu lžíci kvalitního kakaa. Aby perníčky při pečení pěkně vyběhly neopomeňte promíchat do mouky jednu čajovou lžičku jedlé sody (10 g).

Je důležité vše dobře prohníst tak, aby na těstě nebyly šmouhy ani flíčky. Doporučuji nejprve vše sypké promíchat s moukou a teprve potom přidat rozehřátý tuk s medem a vejcem. Když toto těsto necháte do druhého dne uzrát, uvidíte, jak se vám vše bude při rozvalování a pečení dařit.

Pokud by vám perníčky při pečení propadaly uprostřed je třeba teplotu zvýšit a pokud by zase pukaly, pečete příliš zostra, tudíž troubu zmírněte.

Aby byly perníčky lesklé a hladké je třeba po jejich upečení potřít jejich povrch vajíčkem rozšlehaným s trochou citrónové šťávy a to hned, dokud jsou ještě teplé.

Perníčky podle tohoto receptu jsou poměrně brzo měkké a nemusíte je tudíž připravovat měsíc kupředu, ale jako každý solidní perník jsou trvanlivé. Co se jejich zdobení týká mám nejraději bílé zdobení z polevy, která je jenom z cukru a vaječného bílku. Pro větší pevnost ozdoby je možné dávat na jeden bílek polovinu lžíce bramborového škrobu a tři či čtyři kapky octa ale není to nutné.

autor: Petr Stupka
Spustit audio