Kdy se slaví Velikonoce? Vždy po prvním jarním úplňku

17. duben 2022

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem. Každý rok je prožíváme v trochu jiném čase. Jak připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý, nastávají po prvním jarním úplňku. „To znamená, že čekáme na první úplněk po 20. březnu, hned poté je Velikonoční neděle,“ upřesňuje.

Týden před Velikonoční nedělí je Květná neděle, den vjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma. „Následuje Modré pondělí, což je poslední masopustní pondělí, a Šedivé úterý, poslední možnost se před půstem pořádně najíst,“ uvádí Miloš Tichý.

Dalším dnem ve velikonočním týdnu je Škaredá středa. „To se pečou jidáše ve tvaru smyčky, oprátky. Na paměť toho, že Jidáš sice Ježíše zradil za třicet stříbrných, ale pak ho hlodalo svědomí natolik, že se oběsil,“ vypráví astronom.

Zelený čtvrtek je dnem poslední Kristovy večeře. Zvony přestávají zvonit, protože podle tradice odlétají do Říma, a má se jíst něco zeleného. Následuje Velký pátek, ukřižování a smrt Ježíše Krista.

Na Bílou sobotu se zvony vrací z Říma. Velikonoční neděle, Boží hod velikonoční je svátkem zmrtvýchvstání. „A pak máme ještě Velikonoční pondělí, někdy se mu také říká Červené. To je oslava Kristova vítězství nad smrtí,“ doplňuje Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související