Kavárna, kurty na volejbal i hřiště pro děti mají vyrůst u cyklostezky za křižovatkou Diamant v Českých Budějovicích

30. leden 2023 08:36

Vybudování nového letního volnočasového areálu je jednou z hlavních priorit vedení Českých Budějovic pro tento rok. Vyrůst má za křižovatkou Diamant na levém břehu řeky Vltavy u cyklostezky, která vede do Českého Vrbného. Naváže na přístup k vodě a mola, která tam město vybudovalo už dříve. Radnice chce první část areálu otevřít už letos.

„Jedná se o lokalitu za Diamantem, kde dneska máme prodejnu Hyundai a další průmyslové areály. Za nimi směrem k řece jsou dva zelené pásy – jeden nad cyklostezkou a druhý pod ní,“ popisuje náměstek primátorky Petr Maroš.

Vzniknout tu má relaxačně-sportovní centrum. „První prvky vybudujeme nad cyklostezkou, měla by zde být kavárna, malé hřiště pro nejmenší děti a workoutové hřiště. Pod cyklostezkou plánujeme několik kurtů na beachvolejbal,“ upřesňuje náměstěk.

Vše má být hotové během několika měsíců. „Dali jsme si poměrně šibeniční termín, ale dovolím si říci, že chceme prvního července areál zpřístupnit lidem. Věříme, že to možné je, protože nepůjde o žádné velké stavby. Povolovací proces nemusí být dlouhý, kavárna by měla být z buněk, které tam budou navezeny, a pro hřiště nejsou potřeba žádné velké základy,“ komentuje Petr Maroš.

Čtěte také

Část opozice záměr podporuje. Podle předsedy finančního výboru zastupitelstva Viktora Lavičky z hnutí ANO nad něčím podobným uvažovalo i předchozí vedení města. „My jsme nemohli realizovat záměr, který jsme měli, to znamená workoutové hřiště v horní části u cyklostezky, protože se tam buduje teplovod z Temelína, a ten se zpozdil. Já si myslím, že část se může stihnout, ale k celému kompletu jsem trochu skeptický,“ říká.

Nejistotu ohledně otevření areálu už letos v létě vyjadřuje i Ivo Moravec z hnutí Občané pro Budějovice. „Jsem zvědav, s čím vedení města přijde, protože skutečně nevím o tom, že by na některém z odborů, zejména mám na mysli útvar hlavního architekta, měli něco připraveného,“ dodává.

Letošní rozpočet Českých Budějovic počítá se šesti miliony korun na tento účel. Radnice chce zónu rozšiřovat i v dalších letech. Jen pár stovek metrů odsud chystá také výstavbu nového vodního světa, který by podle aktuálních plánů měl vyrůst před křižovatkou Diamant, na louce za benzinovou pumpou.

Spustit audio

Související