Karel Čapek: Povětroň. Román o hledání pravdy, která může mít spoustu podob

29. duben 2021

Z trosek letadla je bez jakýchkoliv dokladů vytažen člověk. Skončí v bezvědomí v nemocnici. Tři svědci jeho umírání – milosrdná sestra, básník a jasnovidec – přemýšlejí, kdo to vlastně je a co má za sebou.

Na základě vlastních představ a zkušeností si každý z nich vytváří svoji představu o umírajícím muži. Všechny tři představy jsou reálné, ale pravda může být úplně jiná. Nejblíže jí je možná ošetřující lékař, který jasně vidí, že pacient má zvětšená játra a prodělal žlutou zimnici, ale jaký příběh se za oněmi diagnózami skrývá, se může také jenom domýšlet.

Povětroň
Účinkují: Oldřich Vlček, Hana Smrčková, Karel Houska, Jaroslav Kepka, Miroslav Moravec, Martin Růžek, Vilém Lipský, Oldřich Musil, Antonín Molčík, Eva Brožková
Připravil: Jan Petrásek
Napsal: Karel Čapek
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Jan Lorman
Natočeno: v Praze v roce 1978.

Román Povětroň vyšel knižně poprvé v roce 1934, stejně jako Obyčejný život. O rok dříve vydal Karel Čapek román Hordubal. Všechny tři prózy vycházely nejdříve jako četba na pokračování na stránkách Lidových novin, teprve potom vyšly knižně, ovšem samostatně, každá zvlášť. Jako samostatné je vnímali čtenáři i kritikové. A zvlášť prvně vydaný Hordubal byl částí recenzentů tehdy nepochopen.

Teprve později byly tyto tři moderní filozofické prózy vydávány dohromady jako takzvaná noetická trilogie a Čapek je doplnil i doslovem, v němž nastínil, proč právě tyhle tři – jak sám říkal – povídky vlastně patří k sobě.

Baladický Hordubal, exotický Povětroň a civilistní Obyčejný život nespojují ani postavy, ani místo a čas děje, tyhle tři krátké prózy se točí kolem otázek: „Co je to pravda? A existuje jenom jedna jediná?“

„Jak ukrutně veliká a složitá, jak prostorná je skutečnost, když v ní je dost místa pro tolik různých interpretací!“ píše Karel Čapek v doslovu ke své trilogii.

Volná románová trilogie z první poloviny 30. let je považována za vrchol autorovy tvorby.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.