Kabinky, co se dědí z generace na generaci, a voda jako z Grónska. Koupaliště ve Volyni je stylové

10. červenec 2024 15:59

Zchladit se v pořádně studené vodě a ještě si užít kousek historie můžou lidé na retro koupališti ve Volyni na Strakonicku. Místní plovárna je národní kulturní památkou a dlouhou tradicí se pojí i s některými obyvateli. Například kabinku číslo jedna má od vzniku koupaliště v roce 1941 pronajatou jedna rodina.

Na koupaliště ve Volyni přijela například paní Šárka s přáteli. „Jsme tu poprvé, ale o tom areálu už jsme slyšeli. Chtěli jsme si prohlédnout celé to zázemí a přírodní koupaliště,“ říká.

Děti si kromě koupání užívají i setkání se zvířaty. „Máme tady kozy jako atrakci pro děti, z Hobitína je můžou přikrmovat. Pak jsem ještě udělal ptačí voliéru, takže každý rok se tu něco objeví,“ líčí pomocník Jaroslav Kubeš.

Ke koupališti ve Volyni patří i kozy

Nájemcem legendární kabinky číslo jedna, která se dědí z generace na generaci, je Martin Kubíček. „Chodíme sem poměrně často. Velice se mi líbí atmosféra koupaliště, je trochu prvorepublikové, s nádhernou zelení okolo, to prostředí je úžasné. A takový retro bazén k tomu. Malou nevýhodou je, že voda je tu studená, ale my jsme na to zvyklí. Někdy v legraci říkám, že sem vodu dováží z Grónska,“ popisuje.

Stylové koupaliště s jediným velkým bazénem provozuje Vlastimil Jirsa. „Voda je přímo z Volyňky. Letos byly přívalové deště, tak jsme neměli z čeho pořádně napouštět, pořád jsme napouštěli špinavou vodu. První slušnou vodu jsme uvařili až někdy v červnu,“ vypráví.

Zároveň potvrzuje, že voda v bazénu bývá opravdu studená. „Vypouštíme bazén jednou týdně. Když ho čerstvě napustíme z Volyňky, tak se teplota pohybuje od 10 do 14 stupňů. Když se pak voda po týdnu vypouští, mívá už přes 20 stupňů,“ upřesňuje.

O koupališti ve Volyni se také mluví jako o retro plovárně. „Když se porozhlédnete, tak vidíte, že vlastně všechno zůstalo v původním stavu, že na nějakou rekonstrukci tady celkem zapomněli. A když jsem sem přišel, tak mi to vlastně přišlo takhle dobré, protože akvaparků bude spousta, ale tohle už bude jenom jediné,“ usmívá se Vlastimil Jirsa.

Spustit audio

Související