K Lipnu jezdí statisíce lidí. Jako vodní záchranáři tu ale působí pouze dobrovolníci ve svém volném čase

20. září 2023

Desítkám lidí, kteří se dostanou do potíží na jihočeské přehradě Lipno, pomohou každý rok členové vodní záchranné služby. Základnu mají v Dolní Vltavici, ale jako záchranáři tu pracují pouze dobrovolníci ve svém volném čase. Neměla by v turisty vyhledávané lokalitě být profesionální posádka? Co záchranáře nejvíc zaměstnává? A co se může změnit v budoucnu? Tyto otázky pokládá pořad Přímá řeč.

Letošní sezona na Lipně byla podle velitele Vodní záchranné služby Český Krumlov Milana Bukáčka poměrně klidná. „Měli jsme 37 zásahů, zachráněno, nebo ošetřeno bylo 68 osob,“ uvádí.

Ono klidné období si vysvětluje dopady předchozí prevence a osvěty mezi lidmi. „Více zásahů bylo k takzvaně nasednutým plachetnicím. Vody bylo méně, jachtaři často s loďmi najeli na mělčinu,“ doplňuje. Výjimečným zásahem bylo vytažení potopené dračí lodě s 22 lidmi na palubě.

Ivana Bartoňová a Milan Bukáček z Vodní záchranné služby Český Krumlov

Během hlavní sezóny, tedy v červenci a srpnu, sloužili vodní záchranáři v Dolní Vltavici jako obvykle – v dobách svých vlastních dovolených a zdarma. „Bohužel, u nás to není nastaveno tak, aby se touto prací člověk uživil. Je to koníček, krásný, zajímavý, ale jen koníček,“ říká záchranářka Ivana Bartoňová.

Podle starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka hlásí hromadná ubytovací zařízení kolem celé přehrady za rok zhruba 890 tisíc ubytování. V individuálních chatách je pak 1,1 milionu přenocování. K tomu je nutné přičíst turisty, kteří přijedou jen na jeden den, a těch je každoročně také hodně.

Také přímo v Lipně nad Vltavou zajišťují vodní záchrannou službu dobrovolníci, a sice lidé z Vodní záchranné služby České Budějovice.

Nemělo by se při tak intenzivním turistickém ruchu uvažovat o změně statutu dobrovolníků na profesionály? Je něco takového možné a reálné? „V první řadě by se někdo musel odvážit zavést nějaký systém a pak do něj nalít peníze,“ odpovídá Zdeněk Zídek.

„To je otázka, která mě trápí už mnoho let. Jednání probíhají,“ dodává velitel vodních záchranářů z Dolní Vltavice Milan Bukáček.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný vodní záchranné službě na Lipně si poslechněte online. Připravil redaktor Zdeněk Zajíček, hosty jsou Milan Bukáček a Ivana Bartoňová z Vodní záchranné služby Český Krumlov a také starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

Spustit audio

Související