Jubilant Jihočech Petr Přibyl, violista orchestru Národního divadla, napsal písničky pro Petra Nováka i Petra Jandu

8. červen 2024

V předešlém měsíci oslavil sedmdesátku dlouholetý violista orchestru Národního divadla, jindřichohradecký rodák a patriot Petr Přibyl. Úctyhodné jsou jeho dosavadní interpretační úspěchy v oblasti klasické hudby, vyjádřené i řadou nahrávek vyšlých na zvukových nosičích. Zajímavá je však také Petrova druhá polovina muzikantské a v tomto případě i tvůrčí osobnosti.

Petr Přibyl totiž vstoupil do širokého řečiště populární a rockové hudby jednak jako skladatel, jednak jako klávesista. Napsal písničky třeba pro Petra Nováka, Václava Neckáře, Petru Janů, Blue Effect a Olympic a Petra Jandu, který zpopularizoval skladbu Petra Přibyla Nějak se vytrácíš, má lásko.

Letos v červenci se už podvacáté bude konat ve městě nad Vajgarem jeho malý festival Magická viola, jehož součástí budou nejenom koncerty klasické hudby, ale vystoupení legendární jindřichohradecké rockové kapely Organum, kde Petr Přibyl hraje na klávesové nástroje.

Pokud jde o to, co už bylo, zvláště velmi rád vzpomíná Petr Přibyl na spolupráci a přátelství s Petrem Novákem: „Měl jsem ho opravdu rád. Splnilo se mi moje velké přání, aby nazpíval pár mých písniček.  To se stalo a na mém autorském albu Kulhaví poutníci lze najít několik Petrových nahrávek. Mimochodem, jeho poslední koncert se konal u mě – v Jindřichově Hradci. Pět dní nato zemřel“.

Po citované vzpomínce posíláme v Hudebním pozdravení písničku, jejímž autorem je Petr Přibyl a slova k ní napsal Jaroslav Vanča. A Petra Nováka ve studiu doprovodili v roce 1996 ve sboru Marta Jandová s Karlem Kahovcem a Petrem Jandou. Ještě název: Necestou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.