Josef Kajetán Tyl: Don Juan. Příběh o tom, jak Mozart narychlo dokončoval jednu z nejslavnějších oper

11. červenec 2021

Skutečná historka ze života Wolfganga Amadea Mozarta inspirovala povídku Don Juan. Vypráví o tom, jak skladatel v roce 1787 v Praze na poslední chvíli skládal předehru k jedné ze svých nejslavnějších oper.

Don Juan
Napsal: Josef Kajetán Tyl
Čte: Karel Höger
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1975.

Mozart navštívil Prahu celkem pětkrát. Nejdéle tu pobyl v roce 1787, protože Pražanům, kteří mu tak rozumějí, slíbil napsat operu. Ve smíchovské Bertramce na poslední chvíli dokončoval předehru k opeře Don Juan, tedy Don Giovanni. Světovou premiéru měla mít 14. října v Nosticově, tedy v dnešním Stavovském, divadle. Ale protože se nestihla nazkoušet, byla poprvé uvedena o pár dní později, 29. října 1787.

Povídku o vzniku této opery napsal Josef Kajetán Tyl, autor historických dramat i her ze současnosti. Ten je dnes znám především díky Fidlovačce, ve které zní česká hymna Kde domov můj.

Spisovatel zemřel v bídě v Plzni před 165 lety, tedy 11. července 1856. Bylo mu 47 let. Busta významného obrozeneckého divadelníka, spisovatele a novináře zdobí od roku 1926 průčelí Jihočeského divadla.

Jeviště divadla v Českých Budějovicích bylo na jaře roku 1856 posledním místem, kde stál Josef Kajetán Tyl na prknech, která znamenají svět. Byl už vážně nemocen, přesto tu s Zöllnerovou kočovnou společností vystoupil ve vlastní hře Chudý kejklíř. Věděl, že musí dohrát, aby vydělal nějaké peníze.

Spustit audio

Související