Jmenuji se Kubiš, Jan Kubiš… Příběh výsadkáře, který hodil bombu na Heydrichův mercedes

29. květen 2022

Rotmistr Jan Kubiš, který splnil rozkaz a 27. května 1942 provedl spolu s Josefem Gabčíkem atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, je hlavní postavou povídky Dalibora Váchy.

Čte: Tomáš Drápela
Napsal: Dalibor Vácha
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2022

Výsadkář skupiny Anthropoid Jan Kubiš hodil bombu na Heydrichův mercedes v momentě, kdy jeho kamarádovi Josefu Gabčíkovi selhal samopal. Od události uplynulo osmdesát let.

Povídku Jmenuji se Kubiš, Jan Kubiš… napsal českobudějovický historik Dalibor Vácha přímo pro Český rozhlas České Budějovice. Text načetl herec Jihočeského divadla Tomáš Drápela.

Kubiš se plazil směrem ke dveřím na schodiště, k Opálkovi. Umanutě, vztekle, s pistolí v ruce. Němci mají pušky, kulomety, samopaly, granáty. Českoslovenští obránci kostela pouze pistole. Těch několik málo svých granátů už použili.
Opálka býval pohledný chlap, který vojácky dbal na svůj zevnějšek.
Teď?
Otrhaný, zakrvácený z řady tržných ran a ranek. Tepláky na kolenou prodřené, svetr, který dostal od Boženky Kropáčkové, jedné ze svých přechovávatelek, potrhaný a potřísněný krví.
Jenže se nehodlal vzdát.
Tady v kostele se nikdo nehodlal vzdát. Ani jeden z trojice Opálka, Kubiš a Bublík, která se řízením osudu v okamžiku, kdy Němci zaútočili, nacházela na kůru kostela. Ani zbylí čtyři – Gabčík, Hrubý, Švarc a Valčík, kteří seděli v kryptě pod podlahou hlavní lodi chrámu a vyděšeně poslouchali burácení a praskot probíhající bitvy.
Nikdo z nich se nehodlal vzdát.

Dalibor Vácha (1980) vystudoval angličtinu a dějepis na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Jako historika ho zajímají především velké války 20. století a osudy Čechoslováků v nich. Jako autora beletrie vlastně také.

O první světové válce napsal například román Červenobílá (2014), který získal literární cenu Knižního klubu. O druhé světové válce pak romány Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017). Nakladatelství Argo mu v roce 2021 vydalo román o třech hrdinech protinacistického odboje s názvem M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek.

Spisovatel a historik Dalibor Vácha

Při příležitosti 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha mu ve stejném nakladatelství na jaře 2022 vyšel román Smrt na kůru, jehož hlavním hrdinou je Adolf Opálka, velitel československých parašutistů, kteří seskočili na území protektorátu s cílem zlikvidovat nacistického smrtihlava.

„Tohle téma mě fascinuje už od začátku 90. let, kdy jsem viděl Sequensův film Atentát. Od té doby se mi vždycky někde vynořilo a zase se zanořilo, postupem času jsem zjišťoval, že kromě samotné likvidace Heydricha mě fascinuje především osoba Adolfa Opálky a potom i osudy všech těch, kteří parašutistům pomáhali. Ten ‚souboj' mezi obyčejným civilistou a německým bezpečnostním aparátem je něco, co nelze jenom tak minout.“

Dalibor Vácha jako autor i čtenář nezapomíná ani na literární fantastiku. V roce 2016 vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a o dva roky později povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry.

Spustit audio

Související